Za tokratno soočenje, ki se je izkazalo za najbolj vsebinsko in najostrejše doslej, se je kvalificiralo sedem kandidatov. Foto: Reuters
Za tokratno soočenje, ki se je izkazalo za najbolj vsebinsko in najostrejše doslej, se je kvalificiralo sedem kandidatov. Foto: Reuters

Oči so bile uprte predvsem v Peta Buttigiega, ki je v Iowi za las premagal Bernieja Sandersa. Še bolj samozavestni Buttigieg v prestolnici New Hampshira Manchestru sicer ni upravičil prednosti. Ne le da je bil tarča napadov skoraj vseh konkurentov, pri nekaj kočljivih vprašanjih, kot so legalizacija mamil in rasne delitve, ni imel prav prepričljivega odgovora. Zato pa se je za absolutnega gospodarja položaja izkazal Bernie Sanders, senator iz sosednjega Vermonta, verjetno eden najbolj konsistentnih ameriških politikov, ki pri svojih pogledih na zdravstveni in socialni sistem vztraja že desetletja.

Tokratno srečanje je bilo najuspešnejše tudi za kandidatko slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je izrazito izstopala in v dobršni meri zasenčila tudi Elizabeth Warren iz sosednjega Massachussetsa, ki bi v regiji, iz katere prihaja, morala pokazati močnejšo prezenco. Imela pa je nekaj izstopajočih pozivov k enotnosti demokratske fronte proti predsedniku Trumpu.

K temu je pozival tudi milijarder Tom Steyer, obenem pa izpostavljal pomen gospodarskih tem v prihodnjih soočenjih z Donaldom Trumpom. Joseph Biden, ki je do pred kratkim veljal za favorita, a ga je Iowa postavila šele na četrto mesto, je uvodoma nepričakovano napovedal podoben izid tudi v New Hampshiru, zato se bolj osredotoča na rasno bolj mešana okolja, saj uživa visoko podporo temnopoltih in špansko govorečih Američanov.

Zanimiva dinamika pogovora, z dobrim zavedanjem, da je glavni tekmec katerega koli demokratskega kandidata Donald Trump, a kljub temu je bilo zelo očitno, da v času, ko so se že začele volitve in glasovanja za predsedniško nominacijo, demokratska stranka še zmeraj ne ve, kakšnega kandidata naj volivcem ponudi. Tako se glasovi še zmeraj razpršujejo med progresiste, med katerimi vodi Sanders, do zmernih, sredinskih kandidatov, pri katerih je sploh gneča – med temi so vsaj Buttigieg, Klobucharjeva in Biden.

Demokratsko soočenje v New Hampshiru