Med ranjenimi je tudi policist. Foto: Reuters
Med ranjenimi je tudi policist. Foto: Reuters
Streljanje se je zgodilo v baru v Thousand Oaksu, ki je približno 40 kilometrov oddaljen od Los Angelesa. Foto: Reuters

Policija je napadalca identificirala kot 28-letnega Iana Davida Longa, nekdanjega marinca in domačina. Oblasti menijo, da je po pokolu v baru storil samomor. Njegov motiv za dejanje še ni znan.

V času napada je bilo v baru Borderline Bar and Grill okoli 200 ljudi. Šerif Geoff Dean je sporočil, da je med ubitimi tudi njegov namestnik Ron Helus, ki je bil policist 29 let, naslednje leto pa bi se moral upokojiti. Helus je na kraj napada prišel med prvimi po prejetem klicu na pomoč.

V napadu je bilo ranjenih še najmanj 12 ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnico.

Vstopil v bar in začel streljati
Po poročanju medijev naj bi strelec najprej odvrgel dimno bombo, nato pa začel streljati s polavtomatskim orožjem, pri čemer je izstrelil do 30 nabojev. V napadu je uporabil polavtomatsko pištolo glock 21, priljubljen model v Kaliforniji.

Ljudje v baru so se pred napadalcem rešili tako, da so razbili okna, nekateri so pobegnili v toaletne prostore, poroča BBC.

V omenjenem baru je v sredo potekal študentski večer s countryjevsko glasbo, poroča BBC. "Ta norec je preprosto vstopil in brez razloga začel streljati na ljudi," je povedal eden izmed očividcev. Priče dogodka so povedale, da je ob streljanju med obiskovalci izbruhnila panika.

Dogodek je pretresel tudi župana mesta Thousand Oaks Andyja Foxa, ki je za CNN dejal, da mesto velja za eno izmed najvarnejših v državi, "zadnjih nekaj let smo rangirani kot mesto z najnižjo stopnjo kriminala na število prebivalcev". Ob tem je dodal, da se tovrstni incidenti "lahko zgodijo kjer koli, kadar koli in v vseh skupnostih, tudi tistih, ki veljajo za varne".

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju dejal, da je obveščen o dogajanju v Kaliforniji. "Do zdaj je mrtvih 13 ljudi. Mrtev je tako napadalec kot policist, ki je prvi prišel na kraj zločina."

V Kaliforniji streljal nekdanji marinec
V Kaliforniji streljal nekdanji marinec