Napadalec se je po pokolu predal policiji. Foto: Reuters
Napadalec se je po pokolu predal policiji. Foto: Reuters
Pittsburgh
Na območju je več vozil policije in reševalnih služb. Foto: Reuters
ZDA: Smrtne žrtve v napadu na sinagogo

Napadalca je policija aretirala. Identificirali so ga kot 46-letnega Roberta Bowersa. Med napadom naj bi kričal do Judov nestrpne slogane, poroča CNN.

Direktor za javno varnost v mestu Pittsburgh Wendell D. Hissrich je na tiskovni konferenci povedal, da je po zadnjih podatkih ranjenih šest ljudi, med njimi štirje policisti. Policisti niso v življenjski nevarnosti, medtem ko sta preostala ranjenca v kritičnem stanju.

Napadalca so prav tako prepeljali v bolnišnico. FBI je začel s preiskavo, streljanje pa bodo obravnavali kot zločin iz sovraštva. Hissrich je prizorišče označil za enega najbolj strašljivih krajev zločina, kar jih je kdaj videl.

Ocenil je, da ni več nevarnosti za lokalno skupnost. Policija je okoliške prebivalce sprva pozvala, naj ostanejo doma oz. poiščejo zatočišče.

V sinagogi Tree of Life je v času napada potekal verski obred ob šabatu, judovskem dnevu počitka. Tree of Life se opisuje kot tradicionalna in progresivna verska skupnost. Sinagoga stoji v judovski četrti mesta.

Nekdanji vodja sinagoge Michael Eisenberg je dejal, da sinagogo policija varuje le ob pomembnejših praznikih. "Na dneve, kot je današnji, so vrata odprta, lahko vstopajo in izstopajo," je dejal za lokalno televizijo.

Vodja judovske zveze Pittsburgha Jeff Finkelstein je ocenil, da običajno na sobotno molitev v sinagogo pride med 50 in 60 ljudi.

Trump znova na strani orožja
Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu dejal, da je "strašno, do česa prihaja s sovraštvom v državi". "Nekaj moramo narediti," je dejal in izpostavil, da je gledati toliko let strelskih napadov "sramotno".

Znova se je postavil na stran orožarske industrije. "Napad nima dosti opraviti z orožarsko zakonodajo. Če bi v sinagogi bilo varovanje, bi bilo vse drugače," je dejal in dodal, da bi vse cerkve in sinagoge lahko imele oborožene varnostnike. Poudaril je še, da bi ZDA morala uvesti strožjo zakonodajo za smrtno kazen pri tovrstnih zločinih.

Izrael izraža sožalje
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da ima po napadu strto srce in da je v šoku. "Vso ljudstvo Izraela žaluje z družinami umrlih. Stojimo ob strani judovske skupnosti Pittsburgha, stojimo ob strani ZDA v luči grozljive antisemitske brutalnosti in molimo za okrevanje ranjenih," je sporočil v izjavi.

ZDA: Smrtne žrtve v napadu na sinagogo