Protest tovornjakarjev v Kanadi traja že skoraj dva tedna. Foto: EPA
Protest tovornjakarjev v Kanadi traja že skoraj dva tedna. Foto: EPA

Kanadski tovornjakarji tako na ulicah vztrajajo že dva tedna, upajoč, da bo kanadska vlada popustila in umaknila odlok o zahtevi po obveznem cepljenju proti covidu-19 pri prehodu meje oziroma o obvezni karanteni za necepljene.

V Ottawi več aretiranih

Tovornjakarji so zato zavzeli glavni mejni prehod pri Detroitu in onemogočili promet na mostu Ambassador (ta povezuje Detroit v ZDA s kanadskim Windsorjem). Omenjeni most dnevno prečka kar 40.000 ljudi in blago v vrednosti 323 milijonov dolarjev, mejni prehod pa je pomemben za okoli 25 odstotkov blagovne menjave med državama.

Mejni prehod naj bi bil po poročanju BBC-ja delno odprt.

Gospodarska škoda vse večja

Kanadske oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo. Že včeraj je premier Justin Trudeau na Twitterju zapisal, da ima vsak pravico do protesta, ne pa tudi do tega, da škoduje kanadskemu gospodarstvu, "demokraciji in življenju sodržavljanov".

V tovornjakih tudi otroci

V Ottawi so od sobote razglašene izredno razmere, tovornjakarji pa imajo v mestu prepoved hupanja. Policija je do zdaj sprožila skoraj 80 kriminalističnih preiskav. Med okoli tisočimi protestniki jih je policija aretirala okoli 20. A naj bi imela pri tem težave, saj v skoraj četrtini tovornjakov, ki so del Konvoja svobode 2022, sedijo tudi otroci.

Čeprav protest sicer poteka mirno, je policija izrazila skrb zaradi retorike nekaterih udeležencev, ki naj bi bili pripadniki skrajnih desničarskih skupin, poroča BBC, kot tudi zaradi poročil o rasnih in homofobnih izjavah.

Večina tovornjakarjev cepljenih proti covidu-19

V Kanadi je sicer cepljenih več kot 90 odstotkov vseh poklicnih voznikov. Protest tako nima podpore sindikata prevoznikov Teamsters Canada, ki zastopa 55.000 voznikov.

Predsednik omenjenega sindikata Francois Laporte, je dejal, da protestniki ne predstavljajo voznikov in da sramotno širijo "sovraštvo pod vodstvom politične desnice, ki ga spodbujajo izvoljeni konservativni politiki, ne predstavlja vrednot Teamsters Canada niti velike večine njihovih članov".

Premier Trudeau pa je v torek dejal, da so vsi utrujeni od covida-19 in da omejitve ne bodo trajale večno. Opozoril je, da ima Kanada eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. "Ta vlada od vsega začetka sledi znanosti, najboljšim nasvetom o javnem zdravju, zato da zavaruje čim več ljudi, in to deluje," je dejal Trudeau.

Smrtnost zaradi covida-19 v Kanadi glede na število prebivalstva predstavlja tretjino tiste, ki jo imajo v ZDA. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v Kanadi doslej z novim koronavirusom okužilo 3,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je 35.000. V ZDA je okuženih 77 milijonov, umrlo pa jih je 980.600. V ZDA so doslej cepili 65 odstotkov prebivalcev, v Kanadi pa 78,7 odstotka.

Ted Cruz si želi širitve protestov v ZDA

A protest v Kanadi že izkoriščajo nekateri republikanski ameriški politiki, med njimi tudi Donald Trump in Ted Cruz, ki si želi širitve protestov v ZDA. Cruz je od zvezne komisije za trgovino (FTC) zahteval uvedbo preiskave platforme za zbiranje donacij GoFundMe, ki je v petek prekinila zbiranje sredstev za kanadske protestnike.

GoFundMe je najprej sporočila, da bo vrnila denar tistim, ki bodo za to zaprosili, drugo pa bo šlo v dobrodelne namene. Pozneje si je premislila in obljubila samodejna vračila. Preiskavo zahtevata tudi pravosodni minister Teksasa Ken Paxton in guverner Floride Ron DeSantis.

Protesti se nadaljujeno na Novi Zelandiji

Kanadski tovornjakarji so sicer navdahnili tudi somišljenike na drugem koncu sveta, v Novi Zelandiji. Ti so svoj protestni "konvoj svobode" v prestolnici Wellington pripravili v torek in ga danes v večini tudi zaključili.

A nekaj sto najbolj zagretih nasprotnikov protikoronskih ukrepov se je utaborilo pred poslopjem novozelandskega parlamenta in vztrajajo, da bodo ostali "kolikor dolgo bo treba". Kakih sto policistov je na stopnicah pred vhodom v parlament zato postavilo zaporo in situacija je bila precej napeta. Tri protestnike so aretirali, hujših izgredov pa ni bilo.

Protesti v Ottawi še trajajo