Trump je zanikal krivdo. Foto: Reuters
Trump je zanikal krivdo. Foto: Reuters

Porota je odločila, da je Donald Trump kriv ponarejanja poslovnih dokumentov v povezavi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016. Trump je tako prvi predsednik ZDA, kriv kaznivega dejanja.

Odločitvi porote bo sledil izrek kazni. Sodnik Juan Merchan bo 77-letnemu Trumpu kazen izrekel 11. julija. Trump se bo na sodbo zagotovo pritožil.

Trump: To je sramota

V prvi izjavi je poudaril, da je nedolžen, in odločitev porote označil za sramotno. Dodal je, da bodo nadaljevali "boj do konca", prava sodba pa bo znana 5. novembra, ko so volitve. "To je sramota, prirejeno sojenje, skorumpiran sodnik, tožilec s podporo Georgea Sorosa. Sem zelo nedolžen. Borim se za državo in ustavo. To je priredila vlada Joeja Bidna, da škoduje političnemu nasprotniku. Borili se bomo naprej, ker država gre k hudiču," so bile Trumpove besede novinarjem po izreku sodbe.

Trump je moral na odločitev čakati na sodišču, dokler je porota zasedala. Premore je izkoriščal zato, da pred kamerami kritizira postopek in sodnika, ki mu je prepovedal napade na priče in porotnike. Trump se je prepovedi – po plačilu 10.000 dolarjev kazni in grožnji s priporom zaradi prejšnjih kršitev – držal.

Analitiki mnenja, da bo kazen pogojna

Med analitiki sicer vlada splošno prepričanje, da se bo kljub odločitvi o krivdi skoraj zagotovo izognil zaporni kazni, saj še ni bil kaznovan, njegova dejanja pa ne spadajo med najhujša kazniva dejanja. Glede na obtožnico bi mu lahko sodnik sicer prisodil do štiri leta zaporne kazni.

Sorodna novica Porota začela odločati o krivdi ali nedolžnosti Trumpa glede ponarejanja poslovnih listin

A tudi če bo kazen le pogojna, mu ne bo prijetno, saj se bo do izteka pogojne kazni moral podvreči nadzoru posebnega uradnika.

Obsojen ne bo smel voliti, lahko pa bo predsednik

Če bo pravnomočno obsojen, ne bo smel voliti na novembrskih predsedniških volitvah, kjer kandidira za predsednika ZDA, vendar pa bo ob morebitni zmagi na volitvah lahko prevzel predsedniški položaj.

Analitiki oprostilne sodbe niso pričakovali, Trump pa je ves čas upal, da se poroti ne bo uspelo poenotiti glede obsodbe, kar bi pomenilo razveljavitev procesa, nato lahko tožilci zahtevajo novo sojenje. To pa se ni zgodilo.

Prošnje porote za dodatna pojasnila in prepise zaslišanj so pokazale, da je 12 Newyorčanov odločanje na zgodovinskem prvem kazenskem sodnem procesu proti nekdanjemu predsedniku ZDA vzelo resno. Odločili so se po le dveh dneh zasedanja in sprejeli soglasno odločitev.

Tožilci so poroti predstavili zgodbo o prizadevanjih za vplivanje na volitve leta 2016 z zatiranjem negativnih zgodb o Trumpu tudi s pomočjo tabloida National Enquirer.

Trumpov nekdanji odvetnik Michael Cohen je v okviru tega Stormy Daniels plačal 130.000 dolarjev, tožilci pa trdijo, da je Trump vedel za to in mu je denar vrnil. Obramba trdi, da Cohen laže, Trump pa, da o vsem skupaj ni vedel ničesar.