Razdejana ulica v mestu Lahaina. Foto: AP
Razdejana ulica v mestu Lahaina. Foto: AP

Požari na Havajih so najhujša naravna katastrofa v zgodovini te ameriške zvezne države, saj je število žrtev preseglo tragedijo iz leta 1960, ko je za posledicami cunamija na otoku Big Island umrlo 61 ljudi. Po poročanju tujih tiskovnih agencij neuradno pogrešajo še okoli 1000 ljudi.

Zgodovinsko mesto Lahaina je uničeno, saj je zgorelo več kot tisoč stavb, zato je mnogo ljudi ostalo brez strehe nad glavo. Popolnoma uničena je glavna ulica Front, ki je bila spomeniško zaščitena. Po besedah guvernerja Josha Greena požar sploh še ni popolnoma pogašen. Reševalci med pepelom še iščejo tako morebitne preživele kot trupla, zahodni del Mauija pa je brez vode in električne energije.

Prebivalci mesta Lahaina so se lahko v petek vrnili, da si ogledajo katastrofo, ki je prizadela njihovo mesto. V kraju, ki je v veliki meri pogorel do tal, v veljavi ostaja policijska ura. Guverner je prebivalce pred vrnitvijo opozoril, da se bodo spoprijeli z uničenjem, kot ga še niso videli.

Slovenska državljana sta na varnem

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočilo, da je v stiku z dvema slovenskima državljanoma, ki sta trenutno na območju Havajev. Oba sta na varnem, so poudarili.

Nevarnost ognja pa še ni mimo, saj so oblasti naročile evakuacijo iz mesta Kaanapali, ki leži severno od Lahaine.

Prezgodaj trditi, da je sistem zatajil

Čeprav so od katastrofe v Lahaini minili trije dnevi, še zdaj ni jasno, kako je mogoče, da nekateri domačini niso prejeli nikakršnega opozorila, da se jim približuje ogenj. Na otoku sicer imajo nameščene opozorilne sirene, ki bi se morale oglasiti ob naravnih nesrečah, a naj bi tokrat ostale neme. Green je zato dejal, da je odredil temeljito preiskavo, s katero želijo ugotoviti, zakaj se je to zgodilo. Dodal je, da je še prezgodaj trditi, da je opozorilni sistem na otoku zatajil.

Havajska generalna tožilka Anne Lopez je v petek napovedala, da bo njen urad preiskoval ravnanja odgovornih v času pred, med in po uničujočih požarih.

Oblasti namreč niso povedale, na kakšen način so opozorile prebivalce in kdaj. Green je pojasnil, da so se spopadali z "več izzivi", med drugim je dejal, da so se gasilci borili z drugimi, večjimi požari, nato pa se je izkazalo, da je najnevarnejši ta, ki je zajel Lahaino.

Gasilski poveljnik na Mauiju Bradford Ventura je dejal, da so se ognjeni zublji širili tako hitro, da je bilo "praktično nemogoče", da bi gasilci obvestili reševalne ekipe, ki bi nato sprožile evakuacijo. "Ljudje so se zato evakuirali sami brez kakršnih koli navodil," je priznal.

Nekateri ljudje so se pred ognjem rešili tudi tako, da so skočili v Tihi ocean. Obalna straža ZDA je iz morja rešila 14 ljudi. Poleg hiš so goreli tudi čolni in jadrnice v marinah.

Požari najhujša naravna katastrofa v zgodovini Havajev