Obtoženi nekdanji policisti enote iz Minneapolisa (z leve proti desni): Derek Chauvin, Tou Thao, Thomas Lane in J. Alexander Kueng. Foto: Reuters
Obtoženi nekdanji policisti enote iz Minneapolisa (z leve proti desni): Derek Chauvin, Tou Thao, Thomas Lane in J. Alexander Kueng. Foto: Reuters

Zaslišanje štirih policistov pred državnim sodnikom ameriške zvezne države Minnesote Petrom Cahillom je potekalo v petek.

Sodnik ni sprejel nobene odločitve o številnih vlogah tožilcev in odvetnikov obtožencev, je pa iz postopka izločil tožilca Minneapolisa Mika Freemana in še tri tožilce v ekipi, saj so se pogovarjali z mrliškim oglednikom brez prisotnosti druge strani. "Zaradi takšnega površnega obnašanja ste se sami iz tožilcev spremenili v priče," je dejal Cahill.

Porota bo po vsej verjetnosti anonimna

Tožilstvo je zato zastopal posebni tožilec Neal Katyal, ki je zahteval, da se vsem štirim obtoženim sodi na skupnem procesu. Odvetniki obtoženih nasprotno zahtevajo ločena sojenja, saj da je George Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil in ne zadušitve. Prav tako pa želijo sodni proces preseliti iz Minneapolisa, saj da tam naj ne bi bilo mogoče najti nepristranskih članov porote.

Sodnik odločitev o številnih vlogah na omenjene pomisleke še ni sprejel. Dejal je, da bo porota verjetno anonimna, saj bi lahko porotniki prejeli grožnje. Datum sojenja, ki naj bi trajalo šest tednov, še ni določen.

Glavni obtoženec umora Georga Floyda v sodni dvorani z odvetnikom. Foto: Reuters
Glavni obtoženec umora Georga Floyda v sodni dvorani z odvetnikom. Foto: Reuters

Odvetniki obtoženih so vztrajali, da je temnopolti George Floyd 25. maja umrl zaradi prevelikega odmerka zdravila proti bolečinam fentanil, ne pa zato, ker ga je belski policist Derek Chauvin pred pričami, ki so mukotrpno dogajanje snemale, dušil s pritiskanjem kolena na vrat, pri čemer ga je Floyd nemočno ležeč na tleh pod njim opozarjal, da ne more dihati.

Eden od Chauvinovih sodelavcev je ob tem celo dejal, da Floyd lahko diha, če lahko govori. Floyd je kmalu zatem umrl, mrliški oglednik pa je potrdil, da zaradi odpovedi srca in pljuč oziroma zadušitve.

Odvetnik Floydove družine: To je poskus novega umora Georgea Floyda

"To, kar skuša storiti obramba, je nesramen poskus novega umora Georgea Floyda. Edini preveliki odmerek, ki je ubil Floyda, je bila pretirana sila in rasizem policije Minneapolisa," je dejal odvetnik pokojnikove družine Ben Crump.

Policist Derek Chauvin je sicer v svoji policijski karieri od leta 2014 že sedemkrat uporabil pretirano silo; leta 2019 je v mednožje brcnil pijanega osumljenca in ga potem davil, dokler ni ta omedlel, dve leti prej pa je s kolenom na vratu, ko je bila na tleh, davil žensko. Chauvin je sicer ob svoji redni službi delal tudi kot varnostnik v nočnem klubu, kjer je po navedbah sodelavcev kazal pretirano uporabo nasilja le do temnopoltih razgrajačev.