Sorodniki umrlega Georgea Floyda ob krsti pokojnika na pogrebni slovesnosti v Houstonu. Foto: Reuters
Sorodniki umrlega Georgea Floyda ob krsti pokojnika na pogrebni slovesnosti v Houstonu. Foto: Reuters

Truplo 46-letnega Floyda so najprej iz Minneapolisa prepeljali v Severno Karolino, kjer je bil rojen, od tam pa v Teksas, kjer je preživel večji del življenja. V Minnesoti in Severni Karolini sta že bili žalni slovesnosti.

Floyda so pokopali v Houstonu, kjer se mu je sicer v ponedeljek poklonilo več tisoč ljudi, ki so izražali upanje, da bo njegova smrt morda prinesla nekaj dobrega, to je resnično reformo kazenskopravnega sistema v ZDA, predvsem pa reforme policijskih postopkov in odpravo sistemskega rasizma.

Pogrebne slovesnosti so se približno ob 12.00 po krajevnem času začele v cerkvi Fountain of Praise Church v Houstonu, kjer je ležala krsta s truplom umorjenega Floyda.

Floyda so položili poleg njegove matere
Po maši oziroma slovesnosti so Floyda pokopali v predmestju Houstona na Pearland's Memorial Gardens. Zadnjo miljo je krsta potovala v spremstvu konjenikov, nato pa so Floyda pokopali ob grobu njegove mame, ki jo je med umiranjem klical na pomoč.

"George Floyd ni bil ničev. Zato smo tu. Njegov zločin je bil ta, da je bil rojen črn. George Floyd si zasluži dostojanstvo in spoštovanje," je med drugim in drugimi dejal demokratski kongresnik iz Houstona Al Green.

Župan Houstona Sylvester Turner je na slovesnosti napovedal podpis izvršnega ukaza za prepoved policijskega davljenja. "V tem mestu moraš najprej opozoriti, preden streljaš. V tem mestu moraš posredovati," je dejal župan.

Na današnji pogrebni slovesnosti je bil glavni govornik aktivist iz New Yorka Al Sharpton, ki je bil zelo oster do ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Sediš in poskušaš ugotoviti, kako ustaviti proteste, namesto da bi ugotavljal, kako ustaviti nasilje. Sklicuješ vlado in poskušaš ugotoviti, kako bo to vplivalo na volitve, namesto da bi razmišljal, kako bo vplivalo na naša življenja," je Trumpu sporočil Sharpton, ki je že v Minnesoti spodbudil zbrane k skandiranju "umaknite kolena z naših vratov".

Derek Chauvin je obtožen nenaklepnega umora. Foto: Reuters
Derek Chauvin je obtožen nenaklepnega umora. Foto: Reuters

Varščina za policista 1,25 milijona dolarjev
Medtem pa je sodišče v največjem mestu zvezne države Minnesota za Chauvina, ki je obtožen Floydovega umora, določilo varščino 1,25 milijona dolarjev brez pogojev in milijona dolarjev s pogoji, kot so prepoved opravljanja policijskega dela, predaja orožja in prepoved stikov s Floydovo družino. Chauvinov Odvetnik ni ugovarjal višini varščine. Sodelovanja pri umoru so obtoženi tudi njegovi trije nekdanji policijski kolegi, ki ga niso ustavili pri klečanju na Floydovem vratu.

Biden se je srečal s Floydovo družino
V Houstonu se je z družino pokojnega srečal demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. Novinarjev niso spustili zraven, odvetnik družine Benjamin Crump pa je tvitnil, da je Biden, ki je tragično izgubil prvo ženo in hčerko, pozneje pa še sina, poslušal in delil bolečino ob izgubi družinskega člana. Biden je pozneje v pogovoru za televizijo CBS dejal, da mu je šestletna Floydova hči Gianna dejala, da bo oče spremenil svet, on pa se je s tem strinjal.

Demokrati v kongresu razvili velik predlog reform
Kongresni demokrati so medtem v Washingtonu razvili predlog reform, ki med drugim zahteva prepoved prijemov davljenja, uvedbo kamer na telesih policistov, omejitev uporabe smrtonosne sile in olajšanje neodvisnih preiskav policistov. Zahtevajo tudi možnost civilnih tožb policistov, da za grehe posameznikov ne bo več plačevala celotna skupnost, ampak predvsem krivec. Prav tako zahtevajo prepoved linčanja, rasnega profiliranja, omejitev transferjev vojaške opreme policijam in ustanovitev nacionalnega registra policijskih zlorab, da se bo vedelo, kdo rad pretepa in ali ima težave z drugimi rasami.

Po videopovezavi Chauvin prvič stopil pred sodnika

Floydova smrt povzročila proteste in pozive k reformam
Floydova smrt je povzročila proteste in nemire po vseh ZDA ter pozive k reformam. Sprva so se protesti sprevrgli v nasilje in izgrede, konec tedna pa so potekali skoraj popolnoma mirno. Mestne oblasti so ukinile policijske ure, guvernerji pa so z ulic umaknili nacionalno gardo.