"Vrniti se moramo k normalnosti. Nekaj zveznih držav in mest bi moralo opustiti politiko požgane zemlje," je Jair Bolsonaro v televizijskem nagovoru pozval guvernerje in župane največjih brazilskih mest, da naj odpravijo omejitve in poziv ljudem, da naj ostanejo doma.

Sorodna novica Brazilski predsednik meni, da je novi koronavirus medijski trik

Med torkovim nagovorom je Bolsonaro poudaril, da se strašljive podobe iz Italije ne morejo ponoviti v Braziliji, saj je južnoameriška velikanka v povprečju veliko mlajša po prebivalstvu in uživa toplejše podnebje. V preteklih tednih je bil brazilski predstavnik oblasti že tarča domačih in tujih kritik, ker odpravlja novi koronavirus kot histerijo, pandemijo je označil tudi že kot fantazijo in majhno gripo.

Kot športnika ga sploh ne skrbi
"V mojem osebnem primeru, z mojo športno preteklostjo, če bi bil okužen z virusom, ne bi imel nobenega vzroka za skrb. Ne bi čutil nič ali pa bi bilo le kot manjša gripa,"
je še dodal 65-letni Bolsonaro v TV-nagovoru, kar je takoj sprožilo številne odzive na družbenih medijih, zlasti je kot mem zaokrožil posnetek, kako Bolsonaro nespretno in napačno izvaja sklece.

Med predsednikovim nagovorom je sicer potekal sočasni protest – nasprotniki so bili pozvani, naj stopijo k oknom ali na balkone in tolčejo po ponvah in pokrovkah, kar je v Južni Ameriki tradicionalni znak protesta proti oblasti. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo na upad podpore Bolsonaru, ki je oktobra 2018 slavil na predsedniških volitvah s 55 odstotki podpore.

Pozitiven Bolsonarov PR-ovec

Okužbo z novim koronavirusom so 12. marca potrdili pri Bolsonarovem tiskovnem predstavniku Fabiu Wajngartnu, ki je 7. marca sodeloval na srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Mar de Lagu na Floridi. Oba predsednika sta nato opravila testiranja, pri čemer sta bila negativna.

Sorodna novica Trump bi poslovanje v ZDA znova zagnal "enkrat do velike noči"

Širjenje okužb po državi
V torek je število žrtev covida-19 v Braziliji naraslo s 34 na 46, število potrjenih okužb pa s 1891 na 2247. Ob tem je zvezno zdravstveno ministrstvo napovedalo obsežno razširitev testiranja v prihodnjih dneh, za kar naj bi Brazilija nabavila več milijonov testov, pri čemer ji bo pomagala Kitajska zagnati tudi lokalno proizvodnjo testov.

A kljub nasprotovanju Bolsonara in njegovim pozivom, da se morajo ohraniti gospodarski tok in vsakdanji opravki, je večina Brazilije že ustavila javno življenje. Največji letalski družbi sta najmanj do maja odpovedali 90 odstotkov vseh notranjih poletov, od česar je močno odvisno gospodarsko življenje v 210-milijonski državi.

Črpanje milijard v gospodarstvo
Kljub drugačnemu tonu predsednikovih besed vseeno njemu podrejena vlada sprejema krizne ukrepe, zelo dejavno se odziva tudi centralna banka te južnoameriške velikanke. Odobren je načrt, po katerem bi lahko v lastno gospodarstvo v obliki posojil in obveznic načrpali vse do 16 odstotkov letnega BDP-ja. Za ohranitev služb in socialno varnost najšibkejših slojev družbe so tudi odobrili pomoč v višini 2,2 BDP-ja. Hkrati je zvezna vlada potrdila, da bo s posojili in predčasnimi nakazili iz proračuna pomagala zveznim državam.