Jair Bolsonaro še vedno skuša zmanjšati pomen novega koronavirusa. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro še vedno skuša zmanjšati pomen novega koronavirusa. Foto: Reuters

Pandemija, ki je po vsem svetu vzela več kot 15.000 življenj, se vse hitreje širi tudi po Južni Ameriki, kjer vlade zapirajo meje in v večjih mestih razglašajo karantene, da bi omejile škodo.

A Bolsonaro zavrača take drastične ukrepe, češ da gre za "medijsko histerijo", novi koronavirus pa označil za "malo gripo" – a kljub temu se je pred kamerami pojavil z zaščitno masko.

V TV-intervjuju v nedeljo zvečer je Bolsonaro deloval vidno razdražen in je znova zmanjševal pomen pandemije ter napadal guvernerje ključnih zveznih držav, vključno z Riom de Janeirom in São Paulom, ki so prebivalcem odredili karantene.

"Ljudje bodo kmalu sprevideli, da so jih ti guvernerji in večji del medijev pri novem koronavirusu ukanili," je dejal kontroverzni desničarski predsednik. Njegovo lastno ministrstvo za zdravje je sicer medtem sporočilo, da je v Braziliji z virusom okuženih 1546 ljudi, 25 pa jih je za covidom-19 umrlo.

Protesti se nadaljujejo

Bolsonaro trdi, da so protesti, ki se nadaljujejo že sedmi dan, del medijsko podprte zarote za njegovo strmoglavljenje. "To je brezsramna kampanja, kolosalna in absurdna kampanja proti vodju države ... Skušajo me odstaviti, na vsak mogoči način," je potožil.

Danes objavljeni raziskavi javnega mnenja kažeta na padec podpore Bolsonaru. Po anketi družbe Ibope 48 odstotkov prebivalcev São Paula njegovo administracijo označuje za "slabo" ali "obupno". Raziskava skupine Datafolha pa kaže, da je 51 odstotkov premožnih Brazilcev in 46 odstotkov tistih z univerzitetno izobrazbo podobno neimpresioniranih z njegovim odzivom na krizo.