Poslopje kongresa. Foto: Reuters
Poslopje kongresa. Foto: Reuters

Jordan je predsednik vplivnega odbora za pravosodje, Scalise pa je vodja večine v predstavniškem domu, kar je druga najvišja funkcija v republikanskem vodstvu tega doma kongresa.

Oba sta potrdila, da se nameravata potegovati za položaj, na katerem bi nasledila McCarthyja, poroča Guardian.

Jordan je obljubil, da bo poenotil republikance. Tudi Scalise trdi, da ima dovolj izkušenj za poenotenje republikancev.

Oba sta predstavnika trde linije desničarjev v kongresu in bi lahko imela težave s pridobivanjem podpore zmernejših kolegov.

57-letni Scalise ima skrajno desna stališča, ki jih včasih po poročanju Guardiana deli tudi z nekdanjim vodjo rasistične organizacije kukluksklan Davidom Dukom. Ob tem se zdravi zaradi agresivne oblike raka, a trdi, da zdravljenje dobro poteka.

Predsednik ZDA Joe Biden je izrazil zaskrbljenost zaradi "nefunkcionalnosti" predstavniškega doma, poudaril je tudi pomen nadaljevanja podpore Ukrajini, ki je postala razlog za ogorčenje med še bolj desnimi republikanci.

Na vprašanje, kakšno je njegovo stališče glede dodatne ameriške podpore Ukrajini, je Jordan odgovoril, da temu nasprotuje, češ da to ni glavna skrb Američanov, ki naj bi bili bolj zaskrbljeni zaradi prihoda prebežnikov iz Mehike in uličnega kriminala.

Problem, s katerim se spopadajo republikanci, je tudi mehanizem, ki ga je za odstavitev McCarthyja uporabil republikanski kongresnik Matt Gaetz. V okviru trenutno veljavnih pravil predstavniškega doma lahko kateri koli kongresnik izsili glasovanje o nezaupnici o predsedniku doma. Nekateri zmernejši republikanci zato želijo, da bi to mejo dvignili.

Ker ni nujno, da je predsednik predstavniškega doma kongresa kongresnik, nekaj republikancev predlaga, naj za predsednika tega doma kongresa izvolijo nekdanjega predsednika države Donalda Trumpa. Pravila republikancev v predstavniškem domu določajo, da kdor je obtožen in mu grozi dve- ali večletna zaporna kazen, ne more biti na vodstvenem položaju, kar Trumpa izključi.

Trump se nahaja v New Yorku, kjer poteka sojenje proti njemu zaradi obtožb o goljufijah.