Trump je znova udaril z zahtevo po preiskavi Bidna. Foto: Reuters
Trump je znova udaril z zahtevo po preiskavi Bidna. Foto: Reuters

"Če so iskreni, bodo začeli preiskavo družine Biden," je novinarjem o Ukrajini pred Belo hišo izjavil Trump in dodal, da bi morala preiskavo proti Bidnovim sprožiti tudi Kitajska, pri čemer pa ni podal nobenih dokazov.

Demokrati Trumpa obtožujejo, da je skušal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prepričati, naj uvede preiskavo proti svojemu tekmecu v predsedniški kampanji.

Trump je predtem napadel demokrate, ki v kongresu zahtevajo dokumente, povezane z odnosom ameriške vlade do Ukrajine. Vlada je sicer v središču postopkov, ki bi lahko privedli do Trumpove odstavitve.

Demokrati so se za sprožitev teh postopkov odločili po pritožbi žvižgača, čigar identiteta ni znana, zaradi Trumpovega julijskega telefonskega pogovora z Zelenskim.

Demokrati Trumpu grozijo z odstavitvijo, a za to sta v senatu, ki ga nadzirajo republikanci, potrebni dve tretjini glasov. Foto: Reuters
Demokrati Trumpu grozijo z odstavitvijo, a za to sta v senatu, ki ga nadzirajo republikanci, potrebni dve tretjini glasov. Foto: Reuters

Ameriški predsednik ga je namreč prosil za "uslugo", in sicer za sprožitev preiskave zoper njegovega demokratskega tekmeca Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je delal za ukrajinsko naftno podjetje. To je Trump storil v času, ko je zadrževal vojaško pomoč, namenjeno Ukrajini, zaradi česar kritiki pravijo, da je bil to pritisk na ranljivega zaveznika z namenom vmešavanja v ameriške predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto, v korist Donalda Trumpa.

Zdaj Trump žvižgača označuje za "vohuna", demokrate pa obtožuje nepoštenosti in celo izdaje. Za Bidna in njegovega sina je dejal, da sta "skorumpirana", demokratskega predsednika kongresnega odbora za obveščevalne dejavnosti Adama Schiffa je zmerjal z "ničvrednežem", dejal je, da bi "moral sramotno odstopiti". "V bistvu bi morali njega preiskati zaradi izdaje," je po poročanju BBC-ja dejal Trump.

Trump: Žvižgač je vohun

Trump je še dejal, da verjame, da je Schiff "pomagal napisati" žvižgačevo pritožbo, pri čemer za trditev ni ponudil dokazov. Želel je diskreditirati pritožbo zoper njega, novinarjem pa je dejal, da bi morali biti zaščiteni le "legitimni" žvižgači. "Ta država mora izvedeti, kdo ta oseba je, saj gre po mojem mnenju za vohuna," je dejal Trump.

Celotno preiskavo njegovega ravnanja je označil za "prevaro" in "goljufijo zoper ameriško ljudstvo", ob tem pa je vztrajal, da bo "vedno sodeloval" s kongresom.

Na družbenem omrežju Twitter je Trump dejal, da se demokrati osredotočajo na "SRANJE", demokratski predsednici predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki v kongresu predstavlja San Francisco, pa je dejal, naj se raje ukvarja s svojim mestom, ki ga je opisal kot "šotorišče" brezdomcev.

Demokrati Belo hišo medtem obtožujejo onemogočanja kongresnih preiskav in neodzivanja na njihove zahteve po dokumentih, zaradi česar so zagrozili s sodnimi pozivi. Demokrati namreč želijo dokumente glede Trumpovega pogovora z Zelenskim in s klicem povezane dokumente vodje osebja Bele hiše Micka Mulvaneyja.

Schiff je Trumpov napad na žvižgača kritiziral kot "očiten poskus ustrahovanja očividcev" in "hujskanje k nasilju".