George Santos. Foto: Reuters
George Santos. Foto: Reuters

Santosa so izključili, čeprav so se skoraj vsi voditelji republikanske večine na čelu s predsednikom doma Mikom Johnsonom izrekli proti. Santos je šele šesti izključeni kongresnik v ameriški zgodovini.

Glasovanje o izključitvi so predlagali Santosovi republikanski kolegi iz države New York zaradi velikega pritiska volivcev, potem ko je Santosa zaradi domnevnih poneverb pred volitvami 2022 doletelo 23 točk zvezne obtožnice. Preiskujejo ga tudi v zvezni državi New York.

Številne Santosove laži in prevare

Santos je potrjeno lagal o svoji univerzitetni šolski karieri, ukrajinskem in judovskem izvoru, univerzitetnih diplomah in drugih zadevah.

Ujeli so ga pri plačevanju z ukradenimi čeki v Braziliji, prevarah vlagateljev, zvezna obtožnica pa med drugim trdi, da je poneverjal sredstva donatorjev za svojo kampanjo.

Vse to je ugotovila tudi etična preiskava v predstavniškem domu, ki je priporočila izključitev, vendar pri vodstvu kongresnih republikancev ni bilo navdušenja za drastičen ukrep zaradi tesne večine. Prvi poskus njegove izključitve na začetku novembra je propadel.

"Santosovi postopki niso bili dostojni položaja in so osramotili celoten predstavniški dom, poleg tega pa obstajajo ključni dokazi o njegovih kaznivih dejanjih," je po preiskavi sporočila etična komisija predstavniškega doma, sestavljena iz predstavnikov obeh strank.

Po Santosovi izključitvi, za katero sta bili potrebni dve tretjini glasov, imajo republikanci v predstavniškem domu 221 sedežev, demokrati pa 213.

Izključitev predstavlja nov pomemben zgodovinski precedens, saj predstavniški dom kongresa ZDA vse od državljanske vojne ni izključil katerega od svojih članov pred obsodbo za kaznivo dejanje.

Od petih izključenih kongresnikov doslej so bili trije zagrizeni podporniki separatistične konfederacije južnjaških zveznih držav, ki je sprožila državljansko vojno z napadom na oporišče zvezne vojske v Južni Karolini, poroča ameriški portal Politico. Druga dva so pozneje izključili po kazenskih obsodbah.