Člani predstavniškega doma izbirajo med demokratom Jeffriesom in republikancema McCarthyjem in Donaldsom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je sicer prvič v zgodovini, da je za izvolitev potrebnih več kot devet krogov. Dokler ne bo predsednika, ki za izvolitev potrebuje 218 glasov, predstavniški dom ne more začeti dela.

V sedmem krogu glasovanja je McCarthy dobil 201 glas, 19 upornikov je glasovalo za Byrona Donaldsa s Floride, Matt Gaetz s Floride pa je predlagal nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Tako kot do zdaj je največ glasov znova dobil vodja demokratov Hakeem Jeffries iz New Yorka, in sicer znova vseh 212 demokratskih glasov. Vseh članov predstavniškega doma je 435, vendar manjka demokratski poslanec, ki je kmalu po volitvah novembra lani umrl, in republikanci imajo 222 sedežev, demokrati pa 212. Za izvolitev je potrebnih 218 glasov.

Za McCarthyja se ni spremenilo nič niti po srednih pogajanjih z nasprotniki znotraj republikanske stranke, kjer jim je ponudil dodatne ugodnosti. To je po drugi strani razburilo manj skrajne republikance, ki se po poročanju ameriških medijev zdaj že tiho pogajajo z demokrati o tudi zanje sprejemljivem republikancu na čelu predstavniškega doma ali določenih popuščanjih.