Spopadi med protestniki in policijo v bližini Bele hiše v Washingtonu. Foto: BoBo
Spopadi med protestniki in policijo v bližini Bele hiše v Washingtonu. Foto: BoBo
Med protesti blizu Bele hiše je na ognju končala tudi ameriška zastava. Foto: EPA
Med protesti blizu Bele hiše je na ognju končala tudi ameriška zastava. Foto: EPA

Čeprav je bila v skoraj 40 ameriških mestih uvedena policijska ura, so jo protestniki večinoma ignorirali. Do spopadov protestnikov s policijo je tako med drugim prišlo v New Yorku, Washingtonu, Chicagu, Philadelphii in Los Angelesu, navaja BBC.

Zažiganje policijskih avtomobilov in plenjenje trgovin
Nekateri protestniki so zažigali policijska vozila in ropali trgovine. Policija je pri obvladovanju množice uporabila tudi solzivec in strašilne poprove krogle.

Ameriški mediji poročajo, da so predsednika ZDA Donalda Trumpa skupaj z ženo Melanio in sinom Barronom v petek zvečer oziroma soboto zgodaj zjutraj za nekaj časa preselili v posebej zavarovan podzemni bunker Bele hiše. Foto: Reuters
Ameriški mediji poročajo, da so predsednika ZDA Donalda Trumpa skupaj z ženo Melanio in sinom Barronom v petek zvečer oziroma soboto zgodaj zjutraj za nekaj časa preselili v posebej zavarovan podzemni bunker Bele hiše. Foto: Reuters

Protestniki v bližini Bele hiše zažgali "cerkev predsednikov"
Nacionalna garda je v nedeljo sporočila, da je bilo v 15 zveznih državah po ZDA aktiviranih 5.000 njenih pripadnikov, vključno z Washingtonom, kjer so se protestniki znova zbrali v bližini Bele hiše in med drugim zažgali episkopalno cerkev Svetega Janeza, znano tudi kot "cerkev predsednikov". Gasilci so ogenj še pravočasno pogasili, navaja BBC. Poleg tega so protestniki zažigali avtomobile in na policiste metali kamenje.

Trump poziva: Zakon in red v Philadelphii, takoj!
Nedeljski televizijski posnetki iz Philadelphie kažejo, kako so protestniki razbijali policijske avtomobile in oropali vsaj eno trgovino. Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu na Twitterju pozval: "Zakon in red v Philadelphii, TAKOJ! Ropajo trgovine. Vpokličite našo veliko Nacionalno gardo."

Trump eno uro v podzemnem bunkerju Bele hiše
Ameriški mediji sicer poročajo, da so predsednika Trumpa skupaj z ženo Melanio in sinom Barronom v petek zvečer oziroma soboto zgodaj zjutraj za nekaj časa, eno uro, preselili v posebej zavarovan podzemni bunker Bele hiše. To je bil doslej največji varnostni ukrep v Beli hiši od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Sorodna novica Trump napovedal uvrstitev Antife na seznam terorističnih organizacij

Minneapolis: Cisterna proti množici, na srečo brez žrtev
V Minneapolisu, kjer je Floyd tragično umrl med aretacijo, je voznik tovornjaka cisterne zapeljal proti množici protestnikov, ki je korakala po eni od glavnih cest. Protestniki so se še pravočasno umaknili, nato pa voznika cisterne, ko se je ta ustavil, potegnili iz vozila in ga pretepli. S poškodbami je bil odpeljan v bolnišnico. Motiv dejanja še ni znan: "Neverjetno je, da ni prišlo do tragedije in žrtev," je dejal guverner Minnesote Tim Walz. Voznik tovornjaka je bil aretiran in obtožen napada, navaja CNN.

Protestni marš v Denverju. Foto: Reuters
Protestni marš v Denverju. Foto: Reuters

Denver: Tisoči vzklikali "Ne morem dihati"
Medtem so v Denverju tisoči protestirali z obrazom na tleh, rokami na hrbtu in vzklikali "Ne morem dihati". O množičnih protestih poročajo tudi iz Atlante, Bostona, Miamija in Oklahome Cityja. V Atlanti sta bila odpuščena dva policista, ker sta uporabila čezmerno silo.

Osumljeni policist Derek Chauvin v ponedeljek pred sodnike
Predvidoma v ponedeljek bo pred sodnike stopil 44-letni policist Derek Chauvin, ki je osumljen umora 46-letnega Floyda. Chauvin je 25. maja med aretacijo kar osem minut klečal na vratu Floyda, ki ga je prosil "naj ga ne ubije, saj ne more dihati". A Chauvin je Floyda ignoriral, nekaj minut kasneje pa je bil Floyd, ki je bil osumljen, da je v trgovini plačal s ponarejenim bankovcem, mrtev.

ZDA ostajajo v primežu protestov

Sin umorjenega pozval k mirnim protestom
Sin umorjenega Floyda Quincy Mason Floyd je pozval k mirnemu demonstriranju in izogibanju nasilja. Kot je dejal Mason Floyd v pogovoru za televizijo KBTX, ki spada pod okrilje CNN, je ganjen ob množičnem odzivu na očetovo smrt. "Vsi prihajajo in mu izkazujejo ljubezen. Moje srce je ob vsem tem ganjeno," je priznal Floyd mlajši, a obenem protestnike pozval, naj ostanejo mirni. Quincy Mason Floyd sicer živi v mestu Bryan v Teksasu, kamor se je z mamo preselil pred 15 leti, in očeta ni videl že vrsto let. V nedeljo se je v Bryanu udeležil protestov, ki so tam potekali mirno.

Med protesti zagorelo tudi v bližini Bele hiše

Protesti tudi odraz dolgoletnih frustracij zaradi družbene neenakosti
Umor Floyda je povzročil bes in jezo med številnimi prebivalci ZDA ne samo zaradi ponavljajočega se policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani, ampak so nasilni protesti tudi odraz dolgoletnih frustracij zaradi družbeno-ekonomske neenakosti in segregacije, ki jo je gospodarska kriza in posledično visoka brezposelnost zaradi pandemije novega koronavirusa še poglobila, navaja BBC.

Kitajska: Rasizem, policijsko nasilje in dvojna merila ZDA

Kitajske oblasti so ocenile, da so protesti v ZDA podčrtali problem rasizma in policijskega nasilja. Po mnenju Pekinga so poudarili tudi dvojna merila Washingtona, ko gre za proteste doma in po svetu. "Tudi življenja temnopoltih so življenja. Tudi njim je treba zagotoviti človekove pravice," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Žao Lidžian. "Rasizem do etničnih manjšin v ZDA je kronična bolezen ameriške družbe," je poudaril in dodal, da je odziv ameriške administracije na proteste doma "šolski primer svetovno znanih dvojnih meril".

"Zakaj ZDA poveličujejo t. i. hongkonško neodvisnost in nasilne elemente kot junake in aktiviste, medtem ko ljudi, ki protestirajo proti rasizmu, označujejo za izgrednike?" se je vprašal Žao.

Novinarje napadajo tako policisti kot tudi protestniki
Novinarji, ki poročajo s protestov, so tudi žrtve nasilja. Napadajo jih tako policisti z gumijastimi naboji, solzivcem in gumijevkami kot tudi protestniki s pestmi in raznimi predmeti. Do nedelje so tako v ZDA našteli najmanj 60 primerov nasilja nad novinarji.

V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov z nedeljskih protestov v ZDA.