Hunter Biden. Foto: Reuters
Hunter Biden. Foto: Reuters

Obtožnica proti Hunterju Bidnu se je sicer pričakovala, saj je pred tem propadel dogovor s tožilstvom.

53-letniku očitajo lažno izjavo pri nakupu orožja, lažne izjave pri prodajalcu in posedovanje orožja kljub odvisnosti od mamil. Grozi mu do deset let zapora, vendar je tožilstvo že pred tem sporočilo, da pri podobnih primerih običajno izrečejo precej nižje kazni.

Hunter Biden je svojo dolgoletno odvisnost od mamil razkril sam v leta 2021 objavljeni knjigi. Že dolgo je pod drobnogledom ameriškega pravosodja. Med drugim ga preiskujejo zaradi morebitnih davčnih kaznivih dejanj. Junija pa je tožilstvo v Delawaru končno objavilo uradne očitke proti predsednikovemu sinu. Pri tem je šlo za kršitev zakona o orožju. Prav tako so mu očitali, da ni pravočasno plačal dohodnine v letih 2017 in 2018.

Sprva je tožilstvo sporočilo, da sodnega postopka zaradi dogovora s Hunterjem Bidnom ne bo, a je dogovor julija propadel.

Sredi avgusta je nato pravosodni minister ZDA Merrick Garland v zadevi imenoval posebnega preiskovalca Davida Weissa, ki je že vodil preiskavo in je tako dobil dodatna pooblastila.

Odvetniki Hunterja Bidna so v odzivu na obtožnico zatrdili, da se "dokazi v zadnjih šestih tednih niso spremenili" in da je bila omenjena obtožba del dogovora s tožilstvom, zato Hunterja Bidna ne bi smeli obtožiti. Poleg tega se odvetniška ekipa sklicuje tudi na to, da je "več zveznih sodišč pred kratkim ugotovilo, da je ta statut neustaven", in zatrjuje, da Hunter Biden ni kršil zakona.

Preiskava in morebitni sodni proces proti predsednikovemu sinu bi lahko imela vpliv tudi na volilno kampanjo. Joe Biden namerava namreč prihodnje leto znova kandidirati za najvišji položaj v državi. Republikanci v predstavniškem domu so sprožili celo preiskavo za ustavno obtožbo proti predsedniku ZDA Joeju Bidnu zaradi domnevne vpletenosti v sporne posle sina.