Območje okoli Kapitola je pet mesecev po napadu še vedno zavarovano z ograjami. Foto: AP
Območje okoli Kapitola je pet mesecev po napadu še vedno zavarovano z ograjami. Foto: AP

Obsojena mora ob tem opraviti še 120 družbenokoristnega dela in plačati odškodnino 500 dolarjev (okoli 420 evrov).

Anna Morgan-Lloyd je priznala krivdo javnega nadlegovanja in izrazila obžalovanje glede vdora.

V pismu je zapisala, da je bilo narobe, da je vdrla v kongres, čeprav ni nikogar ranila in bila v poslopju le okoli deset minut. V Kapitolu je sicer posnela fotografijo in jo objavila na Facebooku s pripisom "najboljši dan vseh časov".

"Sramujem se, da je nekaj, s čimer naj bi izrazili podporo predsedniku, postalo nasilno," je zapisala v pismu sodišču.

Dodala je, da je na predlog odvetnika prebrala knjigo Samo milost (Just Mercy), pogledala film Schindlerjev seznam in dokumentarec o rasističnem pokolu v Tulsi leta 1921 in "videla, kakšno življenje imajo drugi ljudje v tej državi". Sama je dotlej živela v "zaščitniškem okolju", zaradi česar tega ni vedela.

Sodnik Royce Lamberth je upošteval njeno obžalovanje, vendar poudaril, da je šlo za resna kazniva dejanja. Vdor po njegovi presoji ni bil incident, ki je pomotoma postal nasilen.

Privrženci Trumpa so 6. januarja vdrli v stavbo ameriškega kongresa. V nasilju je umrlo pet ljudi, več je bilo ranjenih. Oblasti so doslej izsledile okoli 500 ljudi, proti katerim so vložili obtožnice. Trumpa senat sicer ni obtožil spodbujanja upora, čeprav so tudi številni republikanci na visokih položajih predsedniku očitali odgovornost za spodbujanje nasilja.