Večina med tistimi, ki so prišli na stadion Jesus Martinez Palillo, je prispela peš ali s štopanjem iz smeri mehiške zvezne države Veracruz. Foto: Reuters
Večina med tistimi, ki so prišli na stadion Jesus Martinez Palillo, je prispela peš ali s štopanjem iz smeri mehiške zvezne države Veracruz. Foto: Reuters
Na stadionu so mehiške oblasti poskrbele za počitek in okrepčilo karavane. Foto: Reuters

V karavani, ki je pred nekaj tedni krenila iz Hondurasa, na poti pa so se jim pridružili še migranti, begunci in prosilci za azil iz Gvatemale in Salvadorja, je zdaj okoli 5.000 pohodnikov. Proti ZDA so se odpravili, ker bežijo pred sodnim pregonom, revščino in nasiljem v domovinah. Večina med tistimi, ki so prišli na stadion Jesus Martinez Palillo, je prispela peš ali s štopanjem iz smeri mehiške zvezne države Veracruz. "Iz Hondurasa nisem prinesel ničesar. Tudi včeraj sem hodil bos," je po poročanju BBC-ja, ki se sklicuje na časopis El Universal, dejal 21-letni Kenia Alvarado.

Mehika organizirala pomoč
Guverner Veracruza Miguel Angel Yunes je v petek napovedal, da bodo migrantom do Ciudada de Mexica pomagali z brezplačnimi avtobusi, pozneje pa je ponudbo umaknil. "Naš cilj je, da pridemo v ZDA, da uresničimo ameriške sanje," je dejal Mauricio Mancilla, ki je s severa Hondurasa pripotoval s svojim šestletnim sinom. "Verujemo v Boga, da nam bo uspelo, ne glede na vse." Oblasti v mehiški prestolnici so za tisoče migrantov, ki bodo prišli v prihodnjih tednih, pripravile okrepčilo, zatočišče in medicinsko pomoč ter tudi pravno pomoč.

"Med njimi so nosečnice, veliko otrok, ranljivi ljudje, ki jim moramo zagotoviti prostor in storitve, ki jih potrebujejo," je dejal župan Ciudada de Mexica Jose Ramon Amieva Galvez. Številni prebivalci prestolnice so pomagali z oblačili in obutvijo, poročajo mehiški lokalni časopisi.

Medtem so se v ZDA začele zbirati civilne oborožene milice. Kot poroča Washington Post, čistijo orožje in pripravljajo potrebščine, da bodo ZDA branili pred "invazijo." Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi napovedal, da bo na mejo z Mehiko poslal 15.000 vojakov.