Iz Hondurasa naj bi bilo na poti proti ZDA okoli 5.000 prebežnikov. Foto: Reuters
Iz Hondurasa naj bi bilo na poti proti ZDA okoli 5.000 prebežnikov. Foto: Reuters
Mnogi med prebežniki želijo v ZDA živeti mirno življenje in si poiskati delo. Foto: Reuters
Med prebežniki, ki so iz Hondurasa namenjeni v ZDA, je največ ljudi, ki bežijo pred nasiljem uličnih tolp. Foto: Reuters

Ameriški mediji, med njimi tudi Politico, navajajo izjavo iz Bele hiše, da administracija ameriškega predsednika pripravlja "različne upravne, pravne in zakonodajne možnosti", s katerimi bi prebežnikov iz Hondurasa na meji z Mehiko prepovedali vstop v državo in jim zavrnili pravico do azila.

Možnost izvršnega ukaza, s katerim bi Trump prebežnikom preprečil vstop v ZDA, in pošiljanje med 800 in 1.000 vojaki na mejo z Mehiko, bi tehtnico na delnih kongresnih volitvah 6. novembra lahko prevesila v korist Trumpovim podpornikom, poroča Reuters.

Grožnja za grožnjo
Trump vseskozi ponavlja, da so karavano prebežnikov – teh naj bi bilo okoli 5.000, organizirali demokrati, ki obtožbe zavračajo. Mehičani prebežnikom na poti pomagajo s hrano in drugimi potrebščinami. Trump je zagrozil, da bo Mehiki in drugih državam, ki jim ne uspe zaustaviti prebežnikov, odvzel ameriško humanitarno denarno pomoč – Gvatemala, Honduras in Salvador so v lanskem proračunskem letu dobili za 500 milijonov dolarjev ameriške pomoči.

"Tole je namenjeno vsem, ki ste v karavani, obrnite se, ljudem ne bomo dovolili vstopiti v ZDA ilegalno. Pojdite nazaj v svojo državo, če želite, pa vročite vlogo za državljanstvo, kot to naredi na milijone drugih ljudi!" je pred dnevi tvitnil Trump. Med množico prebežnikov so predvsem družine, ki so se na dolgo pot proti ZDA odpravile zaradi nasilja uličnih tolp in revščine v Hondurasu, Gvatemali in Salvadorju.

"Želim si, da bi videl, da so naši nameni srčni, saj si želimo v življenju le naprej ... Če se nekdo preseli v ZDA, je to zato, ker želi tam delati, delo pa ni kaznivo," je dejal 29 let star Jose Rodriguez, ki je v petek zapustil svoje mesto San Pedro Sula v Hondurasu, ki je prepredeno s kriminalom.

Na pot vse več migrantskih družin
Prebežniki, tako v skupinah kot samostojno, mejo med ZDA in Mehiko prestopajo že desetletja in niso pojav, ki bi ga zaznalo le Trumpovo tvitanje. Washington Post je pred dnevi poročal, da je število migrantskih družin, ki so vstopile v ZDA v treh mesecih, odkar se je končala politika odvzemanja mladoletnih otrok staršem na meji, naraslo na rekordno raven – ravno to pa naj bi pred prihajajočimi volitvami "zmotilo" Trumpa.

Odločitev o odloku, s katerim bi določenim kategorijam ljudi prepovedali vstop v državo, še ni bila sprejeta, zanesljivo pa bi sprožila sodne spore, podobno kot jih je Trumpova odločitev o prepovedi vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav.

Trump bi na mejo z Mehiko poslal vojsko
Trump bi na mejo z Mehiko poslal vojsko