Dogovor o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) sta v Beli hiši 8. decembra leta 1987 podpisala Ronald Reagan in Mihail Gorbačov. Foto: Reuters
Dogovor o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) sta v Beli hiši 8. decembra leta 1987 podpisala Ronald Reagan in Mihail Gorbačov. Foto: Reuters
Izstrelitev rakete
Zaradi sporazuma iz leta 1987 je bilo v nekaj letih uničenih okoli 2.700 ameriških in sovjetskih raket. Foto: EPA
Donald Trump
Trump nadaljuje umike ZDA iz mednarodnih sporazumov. Foto: Reuters
John Bolton
Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton si je močno prizadeval za umik ZDA iz sporazuma. Foto: Reuters
ZDA razdrle sporazum o raketah srednjega dosega

Trump je dejal, da je Rusija dogovor "kršila". "Ne vem, zakaj se predsednik Obama ni pogajal ali umaknil," je dejal Trump po predvolilnem shodu v zvezni državi Nevada. "Kršili so ga leta," je dejal za Rusijo. Po Trumpovih besedah ZDA ne bodo dopustile Rusiji, da izdeluje orožje, ki ga sami ne smejo.

Washington pravi, da je Rusija v nasprotju s sporazumom razvila novo raketo srednjega dosega z imenom Novator 9M729, ki ji je zveza Nato nadela ime SSC-8, poroča BBC. To orožje bi Rusiji omogočilo izvedbo jedrskega napada na članice Nata v zelo kratkem času.

Sporazum INF govori o prepovedi raket kratkega in srednje dolgega dosega, torej od 500 do 5.500 kilometrov, ki se izstreljujejo z zemlje. Gre za prepoved tako jedrskih kot nejedrskih raket, ki pa ne velja za tiste, ki se izstreljujejo z morja. Do leta 1991 je bilo uničenih skoraj 2.700 raket, obe državi pa sta lahko pregledovali namestitve druge.

Podpisnika Gorbačov in Reagan
Pogodbo je z voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom leta 1987 sklenil predsednik ZDA Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo med Rusijo, ki je nameščala svoje rakete za napad na zahodno Evropo, in ZDA, ki so v zahodni Evropi nameščale podobne rakete z imenom Pershing.

Moskva je glede nove rakete sporočila le, da ni v nasprotju s sporazumom. Analitiki pravijo, da Rusija takšno orožje vidi kot cenejšo alternativo konvencionalnim silam.

Moskva grozi s povračilnimi ukrepi
Odstop od sporazuma bi bila "nevarna poteza", se je na Trumpovo napoved odzval namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. "To bi bila zelo nevarna poteza, ki je mednarodna skupnost ne le, da ne bi razumela, ampak bi jo resno obsodila," je dejal Rjabkov.

Pogodba je "ključna za mednarodno skupnost in varnost na področju jedrskega orožja, za vzdrževanje strateške stabilnosti", je dejal Rjabkov. Po njegovem prepričanju želijo ZDA z "metodo izsiljevanja" pridobiti koncesije, kar je Rusija obsodila.

Rjabkov je v primeru odstopa ZDA od sporazuma napovedal povračilne ukrepe, ki bodo vključevali tudi vojaško tehnologijo.

Z ruskega zunanjega ministrstva so še sporočili, da ZDA pri zadnjem ukrepu motivirajo "sanje o unipolarnem svetu", kjer bi bile one edina svetovna velesila.

Ob tem je zanikal obtožbe Trumpa, da Moskva krši določila pogodbe, in teh nepravilnosti obtožil Washington. "Ne le, da ne kršimo pogodbe, upoštevamo jo na najstrožji način," je poudaril. "In pokazali smo potrpežljivost, medtem ko smo več let opozarjali na očitne kršitve pogodbe od ZDA," je dodal Rjabkov.

Oglasil se je tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, sopodpisnik omenjene pogodbe, ki je Trumpovo odločitev označil za "napako". "Pod nobenimi pogoji ne bi smeli raztrgati nobenega starega sporazuma o razoroževanju. Ali v Washingtonu res ne razumejo, kam bi lahko ta poteza pripeljala?"

Berlin obsoja Trumpa, London ga podpira
Do napovedi ZDA je kritična tudi Nemčija. Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Niels Annen je na Twitterju zapisal, da je bila "odločitev Trumpa za odstop od pogodbe INF katastrofalna". "Nadaljevali bomo delo za jedrsko razorožitev," je še zapisal in dodal, da mora tudi Rusija nadaljevati izpolnjevanje svojih dolžnosti.

Odločitev ZDA pa medtem "popolnoma odločno" podpira Velika Britanija, je sporočil britanski obrambni minister Gavin Williamson. Ob tem je Rusijo obtožil, da ogroža sporazum, Kremelj pa pozval, naj "naredi red v svoji hiši". "Seveda si želimo nadaljevanja te pogodbe, vendar zahteva predanost dveh strank in trenutno ga ena ignorira," je še okrcal Rusijo.

Tudi Obama je obtoževal Rusijo
Trumpov predhodnik Barack Obama je leta 2014 Rusijo obtožil kršenja sporazuma INF, potem ko naj bi Moskva preizkusila manevrirno raketo, izstreljeno z zemlje. Da ne umakne ZDA iz sporazuma, naj bi se Obama odločil zaradi pritiska evropskih voditeljev, ki so dejali, da bi tak ukrep lahko znova sprožil oboroževalno tekmo.

New York Times je v petek poročal, da ZDA razmišljajo o umiku iz sporazuma, s čimer naj bi poskušale omejiti vse večjo kitajsko vojaško navzočnost v zahodnem Pacifiku. Peking namreč ni pristopil k omenjenemu sporazumu in lahko brez ovir razvija rakete srednjega dosega.

Da ZDA odstopajo od sporazuma, naj bi Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton ruskim predstavnikom sporočil, ko bo prihodnji teden obiskal Moskvo. Guardian je poročal, da umiku ZDA iz sporazuma nasprotujejo znotraj zunanjega in obrambnega ministrstva.

ZDA so se zadnjič umaknile iz večjega sporazuma o orožju leta 2002, ko je takratni predsednik George W. Bush državo umaknil iz sporazuma, ki je prepovedal orožje, katerega namen je prestrezati balistične jedrske rakete. Po tem ameriškem umiku je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2007 sporočil, da sporazum iz leta 1987 ni več v interesu Rusije.

ZDA nadaljujejo umike
ZDA tako nadaljujejo svoje umike iz mednarodnih sporazumov. Tako so odstopile od jedrskega sporazuma z Iranom in pariškega podnebnega sporazuma, izstopile so iz Organizacije ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in Sveta ZN-a za človekove pravice ter Mednarodne poštne zveze.

ZDA razdrle sporazum o raketah srednjega dosega