Foto: Reuters
Foto: Reuters

74-letni DeAngelo torej ne bo več ugledal svobode, kar je glede na zločine, za katere se je pred izrekom kazni opravičil sorodnikom pokojnih in preživelim žrtvam, za ameriške razmere mila kazen.

Tožilci, ki so DeAngela označili za sociopata, so najprej zahtevali smrtno kazen, vendar pa so zaradi moratorija na izvrševanje smrtnih kazni v Kaliforniji sprejeli dogovor o dosmrtnem zaporu, ker je DeAngelo sodeloval s preiskavo, zaradi njegove starosti in tudi zaradi pandemije koronavirusa.

Pričale so številne preživele žrtve in svojci žrtev. Foto: Reuters
Pričale so številne preživele žrtve in svojci žrtev. Foto: Reuters

DeAngelo je pobijal, posiljeval in teroriziral prebivalce v različnih delih Kalifornije več kot desetletje med letoma 1975 in 1986, preiskovalci in mediji pa so mu nadeli ime "Morilec iz zlate države", kar je vzdevek za Kalifornijo.

DeAngelo, veteran iz vietnamske vojne, je bil v času svojih zločinov zaposlen kot policist.

"DNK nikoli ne pozabi"

Sodnik Michael Bowman je ob izreku kazni dejal, da je človeka, ki stori grozljivo dejanje, treba zapreti, da ne bo več škodoval nedolžnim ljudem. DeAngelo je poleg tistih, za katere so ga obsodili, izvršil še več zločinov, saj je bilo v enajstih kalifornijskih okrožjih njegovih žrtev skupaj 87.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Poslušal sem vaše izjave in mi je res žal za vse, kar sem storil," je po izjavah žrtev dejal DeAngelo, sodnik pa je na koncu dejal, da si obsojenec ne zasluži nobene milosti. Zaslišanja pred izrekom kazni so trajala kar tri dni, preživele žrtve pa so podrobno opisale njegova dejanja.

Nova metoda DNK-analiz

Ujeli so ga šele leta 2018 z novo metodo analize DNK-ja, pri kateri so preiskovalci ustvarili družinsko drevo, ki sega vse v 19. stoletje, da so nazadnje lahko kot osumljenca identificirali DeAngela.

Tožilec Tim Ward je dejal, da bo imelo z razvojem znanosti in tehnologije takšno zlo vse manj in manj prostora za delovanje.

"DNK nikoli ne pozabi," je dejal Ward. Ob tem je dodal, da so s to novo metodo razrešili še sto starih primerov.