Jineth Bedoya. Foto: EPA
Jineth Bedoya. Foto: EPA

Medameriško sodišče za človekove pravice s sedežem v Kostariki je odločilo, da dejanj "ne bi bilo mogoče izvesti brez privolitve in sodelovanja države ali vsaj z njeno toleranco". Sodišče je Kolumbijo še pozvalo, naj nadaljuje preiskavo primera in kaznuje vse preostale odgovorne in izvede potrebne uskladitvene ukrepe. Državi je prav tako naročilo, naj oblikuje in začne izvajati načrt za usposabljanje in ozaveščanje javnih uslužbencev, varnostnih sil in zaposlenih v pravosodju, da bodo imeli ustrezno znanje za prepoznavanje nasilja nad ženskami.

Bedoya je maja 2000 za časopis El Espectador v zaporu La Modelo preiskovala tihotapljenje orožja, ko jo je skupina pripadnikov paravojaških sil ugrabila pred zaporom. Novinarko so šestnajst ur mučili in posiljevali, preden so jo pustili ležati golo ob cesti.

"18. oktober 2021 se bo v zgodovino zapisal kot dan, ko je boj, ki se je začel z zločinom nad enim človekom, privedel do obrambe pravic žensk, ki so žrtve spolnega nasilja," se je na Twitterju na sodbo odzvala Jineth Bedoya.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je sporočil, da bo država v celoti spoštovala sodbo sodišča. "Kolumbijska država zavrača kakršno koli fizično in psihično nasilje nad ženskami. Jineth Bedoya nikoli ne bi smela biti ugrabljena in mučena," je na Twitterju zapisal Duque.