Razložil je tudi, da policiste urijo, naj uporabijo najmanjšo možno silo. Foto: EPA
Razložil je tudi, da policiste urijo, naj uporabijo najmanjšo možno silo. Foto: EPA
Policist obtožen umora

Nekdanji policist, 45-letni Derek Chauvin, je obtožen umora, ker je maja lani več kot devet minut klečal na vratu vklenjenega 46-letnega Georgea Floyda, ki je ležal na tleh. Floyda so skušali aretirati, ker je kupil cigarete s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev. Prodajalec je pričal, da je Floyd deloval tako močno pod vplivom mamil, da verjetno ni vedel, da bankovec ni pravi.

Tožilstvo je v sedmih dneh poroti predstavilo primer pretirane uporabe policijske sile, ki se je končala s smrtjo osumljenca, Chauvinovi odvetniki pa skušajo vnesti dovolj dvoma o izjavah prič, da vsaj enega porotnika prepričajo, naj ne glasuje za obsodbo, s čimer bi bil primer razveljavljen.

Porotniki so sicer slišali izpovedi prič dogodka in videli posnetek poskusa aretacije, na katerem Floyd policista prosi, naj se umakne z njegovega vratu, ker ne more dihati, zatem pa je prenehal dihati.

Pri tem so skušale posredovati priče, vendar jim je Chauvin grozil. Da je bilo to početje neprimerno, so doslej potrdili že štirje policisti na čelu z načelnikom policije Minneapolisa.

Tečaj uporabe sile za policiste

Mercil je pojasnil, da policiste urijo, da obvladajo bojevite osumljence tudi s kolenom na hrbtu ali ramenih, vendar jim izrecno naročajo, naj se izogibajo pritiskanju kolena na vrat.

Chauvin je opravil tudi 40-urni tečaj prepoznavanja ljudi v krizi, vključno s tistimi z duševnimi motnjami in pod vplivom mamil.

Sorodna novica George Floyd tik pred smrtjo: "Nisem slab človek."

Policiste so učili, kako naj ukrepajo, da jih pomirijo, vendar kolena na vratu med temi ukrepi ni.

Mercil je pojasnil, da je Chauvin opravil tečaj uporabe sile, kjer so ga učili, da je ohranitev življenja najpomembnejša stvar, zato morajo policisti za obvladanje osumljenca uporabiti najmanjšo možno silo.