Večina protestnikov v ZDA ne nosi zaščitnih mask, tako kot protestniki na fotografiji, zato se pristojne oblasti bojijo, da bi se lahko novi koronavirus znova hitreje širil. Foto: EPA
Večina protestnikov v ZDA ne nosi zaščitnih mask, tako kot protestniki na fotografiji, zato se pristojne oblasti bojijo, da bi se lahko novi koronavirus znova hitreje širil. Foto: EPA

Do nedelje zvečer so v ZDA potrdili 1,788 milijona okužb z novim koronavirusom in 104.356 mrtvih zaradi covida-19.

Mnogi udeleženci protestov ne nosijo zaščitnih mask, varnostna razdalja pa seveda ni upoštevana. Nekdanji komisar Uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA) Acott Gottlieb je v nedeljo za televizijo CBS izrazil skrb, da lahko protesti pospešijo okužbe, ne le v Minneapolisu, kjer so izbruhnili, ampak tudi drugje. V Minnesoti je število okužb naraslo na 24.850, število smrtnih primerov pa na 1050.

V New Yorku so se razmere nekoliko umirile

Razmere se nekoliko izboljšujejo v ameriški zvezni državi New York, ki jo je pandemija najhuje prizadela. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je v nedeljo sporočil, da je v soboto za covidom-19 umrlo 56 ljudi, kar da je najmanj od 23. marca. V New Yorku se zaradi covida-19 zdravi še 3436 ljudi, število novih hospitalizacij je v soboto padlo na 191.

Cuomo je protestnikom priporočil, naj ne pozabijo na koronavirus, naj nosijo zaščitne maske in uporabljajo sredstva za dezinfekcijo ter se družijo v manjših skupinah. Udeležbe na protestih ni odsvetoval, je pa pozval, naj se vsa energija usmeri na pozitivne spremembe v družbi.

V zvezni državi New Yorku, kjer je bilo do nedelje zvečer potrjenih 370.770 okužb in 29.784 mrtvih, so testirali nekaj več kot dva milijona ljudi.

Druga najbolj prizadeta država New Jersey

Za New Yorkom je v pandemiji najbolj prizadeta zvezna država New Jersey, kjer so do nedelje zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 160.500 okužb in 11.698 mrtvih. Sledijo Illinois s 120.260 okuženimi in 5390 mrtvimi, Kalifornija s 112.000 okuženimi in 4171 mrtvimi, Massachusetts z 97.000 okuženimi in 6848 mrtvimi in Pensilvanija s 75.700 okuženimi in 5537 mrtvimi.

Koronavirus poudaril tudi rasne razlike

Koronavirus pa je poudaril tudi rasne razlike v ZDA, saj je med okuženimi in umrlimi nesorazmerno več temnopoltih Američanov in Latinskoameričanov kot belcev. Gottlieb meni, da gre za simptom širših rasnih neenakosti, ki jih je treba rešiti, sicer se ne bodo mogli uspešno spopadati ne s to ne z morebitnimi drugimi epidemijami.

Neenakosti izhajajo iz dejavnikov, kot so dohodek, izobrazba, stanovanje, poklic in odvisnost od javnega prometa. Glede višje smrtnosti pa je problem slabši dostop do zdravstva, nezaupanje v ameriški zdravstveni sistem in diskriminacija v zdravstvu.

Bela hiša je v nedeljo sporočila, da bodo ZDA Braziliji poslale dva milijona doz zdravila proti malariji hidroksiklorokin, ki ga ameriški predsednik Donald Trump zagovarja kot uspešnega proti koronavirusu in je dejal, da ga je jemal tudi sam. Poleg tega ZDA Braziliji pošiljajo 1000 ventilatorjev.