Trudeau je povabilo SS-ovca v kanadski parlament označil za sramoto. Foto: EPA
Trudeau je povabilo SS-ovca v kanadski parlament označil za sramoto. Foto: EPA

"Vsi, ki smo bili v tem domu v petek, globoko obžalujemo, da smo stali in ploskali, čeprav smo to storili, ne da bi poznali kontekst," je sporočil Trudeau in menil, da je šlo za "grozljivo oskrunitev spomina na milijone ljudi, ki so umrli v holokavstu".

"Kanadi je globoko žal," je sporočil Trudeau in se neposredno opravičil tudi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ki je bil takrat na obisku v Kanadi in navzoč v parlamentu.

Kanadski premier je dejal, da je za povabilo 98-letnega Jaroslava Hunke, ki je med vojno služil v 14. grenadirski diviziji nacističnih enot SS, prostovoljni enoti, ki so jo sestavljali večinoma Ukrajinci pod nacističnim poveljstvom, sicer "izključno odgovoren" predsednik parlamenta Anthony Rota, a da je to dejanje "močno osramotilo" parlament in Kanado.

Rota je Hunko na slovesni seji v petek pozdravil kot ukrajinsko-kanadskega junaka druge svetovne vojne, ki se je proti Rusom boril za ukrajinsko neodvisnost. Zaradi svoje odločitve je Rota v torek odstopil s položaja predsednika parlamenta.

Dejal je, da je javno priznanje Hunke "prizadelo posameznike in skupnosti, vključno z judovsko skupnostjo v Kanadi in po svetu".