Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Če bi hotel posredovati v Venezueli, tega ne bi skrival," je dejal Trump za Fox News. Venezuela je prejšnji konec tedna preprečila poskus vdora na njihovo ozemlje, za kar so okrivili ZDA. Te podpirajo opozicijskega vodjo Juana Guaidója, ki ga tudi priznavajo za legitimnega vodjo države. Po navedbah Venezuele je skupina "terorističnih plačancev" prejšnjo nedeljo z gliseriji iz Kolumbije pristala v mestu Macuto. Aretirali so 13 ljudi, vključno z dvema Američanoma, osem oboroženih mož pa ubili.

Aretirana Američana sta 34-letni Luke Denman in 41-letni Airan Berry, ki sta se tudi pojavila v posnetkih, objavljenih ta teden na državni televiziji. Denman, nekdanji pripadnik posebnih sil, v posnetku prizna, da je skušal "pomagati Venezuelcem ponovno prevzeti nadzor nad državo".

Ob vdoru so aretirali 13 ljudi. Foto: Reuters
Ob vdoru so aretirali 13 ljudi. Foto: Reuters

Kot je pojasnil, so ga najeli za usposabljanje Venezuelcev v Kolumbiji, preden bi se vrnili v Caracas in prevzeli nadzor nad letališčem, nato pa Madura odpeljali iz države. Berry v posnetku govori o specifičnih tarčah, kot je obveščevalna služba.

Megleni posli Silvercorpa

Denman je dejal, da ju je z Berryjem za izvedbo operacije najela varnostna družba s sedežem na Floridi, Silvercorp USA. Podjetje vodi Jordan Goudreau, ameriški vojni veteran in nekdanji pripadnik zelenih baretk, ki je odkrito priznal svojo vlogo v operaciji. Washington Post je v četrtek objavil dokument, ki naj bi bila pogodba med Silvercorpom in venezuelsko opozicijo v vrednosti 213 milijonov dolarjev za vdor v Venezuelo in strmoglavljenje Madura.

Leta 2018 ustanovljena družba Silvercorp USA oglašuje vrsto ponudb, ki jih izvaja, vključno s pomočjo žrtvam ugrabitev in izsiljevanja. Trdijo tudi, da vodijo mednarodne ekipe za varovanje predsednika ZDA. Družba deluje v 50 državah, njeno ekipo pa naj bi sestavljali nekdanji diplomati, nekdanje vodje varnostnikov za multinacionalne korporacije ter vojaški, pravni in obveščevalni strokovnjaki. A kot poroča AP, je kar nekaj besedila s spletne strani, skopiranega z uradnih strani ministrstva za domovinsko varnost in varnostnih agencij.

Trump: Mi bi poslali vojsko

Venezuelske oblasti vso krivdo pripisujejo ZDA. Foto: Reuters
Venezuelske oblasti vso krivdo pripisujejo ZDA. Foto: Reuters

V ponedeljek je Guaidó zanikal kakršno koli povezavo z Goudreaujem in zatrdil, da ni odgovoren za njegova dejanja.

Po predvajanju posnetka z Denmanom je Maduro na tiskovni konferenci vso krivdo za vdor pripisal Trumpu. Ta je ponovno zanikal vsakršno vlogo v akciji in pojasnil, da bi sam ravnal drugače. "Šel bi noter in oni ne bi mogli ničesar. Takoj bi se vdali. Ne bi poslal majhne, majcene skupine. Ne, ne, ne. Poslal bi vojsko. In ne bi se zadevi reklo vdor, ampak invazija."

Tudi državni sekretar Mike Pompeo je zanikal podporo administracije, so pa nekateri hitro pograbili njegovo uporabo besede "neposredno". "V tej operaciji ni bilo nobene neposredne vpletenosti ameriške vlade," je dejal Pompeo, pri tem pa napovedal, da bodo uporabili "vsa orodja", da bi vrnili zajeta Američana v domovino. Po predvajanju posnetkov so iz State Departmenta sporočili, da Madurova vlada izvaja "obsežno dezinformacijsko kampanjo", zaradi česar da je težko ločiti dejstva od propagande.

Odnosi med ZDA in Venezuelo so napeti, ZDA pa so Maduru in drugim vladnim predstavnikom marca vložile kazensko obtožnico zaradi "narkoterorizma".