Nicolas Maduro že dolgo zavrača pozive k umiku z oblasti. Foto: Reuters
Nicolas Maduro že dolgo zavrača pozive k umiku z oblasti. Foto: Reuters

Sodeč po "okviru demokratične tranzicije", bi bili izpuščeni tudi vsi politični zaporniki, državo pa bi zapustile vse tuje sile, ki jih sestavljajo večinoma Kubanci, piše Guardian.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je zato pozval Guaidoja, ki so ga ZDA ves čas podpirale, naj se odpove položaju začasnega predsednika Venezuele. K odpovedi položaju je pozval tudi predsednika države Nicolasa Madura, oba pa k oblikovanju prehodne vlade, ki bi v šestih do 12 mesecih pripravila volitve. Te bi lahko vodile do odprave mednarodnih sankcij. Vlado bi sestavljalo pet članov – dva bi izbrala opozicija, dva Madurova socialistična stranka, enega pa omenjeni štirje ljudje.

ZDA so vodjo venezuelske opozicije Guadioja priznavale kot začasnega predsednika Venezuele od januarja lani v upanju, da bi s položaja pomagal odnesti socialističnega predsednika Madura. Guaidoja priznava skupno okoli 60 držav, a se doslej zadeve še niso premaknile, saj ima Maduro podporo vojske.

Načrt narejen v sodelovanju z Guaidojem

Poziv kaže na spremembo taktike ZDA. Pompeo je poudaril, da so ves čas dali jasno vedeti, da Maduro ne bo nikoli več vladal Venezueli in da seveda Guaido na prihodnjih predsedniških volitvah lahko kandidira. "Še naprej ga podpiramo," je dodal in pojasnil, da so pri sestavljanju te "nove poti do demokracije" tesno sodelovali z njim.

Juana Guaidoja kot predsednika države podpira več kot 60 držav. Foto: Reuters
Juana Guaidoja kot predsednika države podpira več kot 60 držav. Foto: Reuters

Za nagrado umik sankcij

Če bodo verodostojne, bi ZDA in Evropska unija odpravile sankcije proti Venezueli, ZDA tudi uničujoče sankcije na izvoz venezuelske nafte ter proti Maduru in drugim, so sporočili iz State Departmenta. K odpravi sankcij bi pozvali tudi druge.

Guaido je v odzivu že pozval Madura, naj sprejme predlog ZDA, saj da je to "edini način za rešitev krize".

Uspeha predloga sicer ni pričakovati, saj je Maduro doslej že večkrat zavrnil pozive k odstopu. Guaido pa je že predlagal oblikovanje prehodne vlade v lanskih propadlih pogovorih s predstavniki oblasti.

Proti Guaidoju sodni postopek zaradi poskusa umora

V torek so sicer iz Venezuele poročali, da so državni tožilci Guaidoju izročili poziv na zaslišanje v četrtek v okviru preiskave poskusa državnega udara in poskusa umora. Preiskavo so uvedli prejšnji teden, ko so odkrili skrivališče orožja v sosednji Kolumbiji, ki naj bi ga pretihotapili iz Venezuele. Oblasti trdijo, da so z orožjem želeli izvesti državni udar in ob predsedniku Maduru umoriti tudi druge državnike.

Venezuela je že leta v veliki gospodarski krizi, ki je privedla do odhoda milijonov Venezuelcev iz države in povzročila humanitarno krizo. Zdravstveni sistem je v razsulu, primanjkuje življenjskih potrebščin in zdravil.