Izsek iz posnetka aretacije na venezuelski televiziji. Foto: Reuters
Izsek iz posnetka aretacije na venezuelski televiziji. Foto: Reuters

Venezuelske varnostne sile so aretirale skupno 13 ljudi. Maduro je zatrdil, da sta Američana pripadnika varnostnih sil ZDA. Na državni televiziji je pokazal tudi njuna potna lista in druge dokumente. Šlo naj bi za 34-letnega Luka Denmana in 41-letnega Airana Berryja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nedeljo zgodaj zjutraj je po navedbah venezuelskih oblasti skupina "terorističnih plačancev" poskusila s hitrimi čolni iz Kolumbije vdreti v Venezuelo. Izkrcali naj bi se v mestu Macuto, 34 kilometrov severno od prestolnice Caracas, nameravali pa naj bi izvesti teroristične napade v Venezueli in pobiti voditelje revolucionarne vlade.

Venezuelske varnostne sile so po spopadih, v katerih naj bi umrlo osem ljudi, aretirali dva človeka. Odgovornost za poskus vdora so pripisali ZDA in Kolumbiji.

Trump zanika vpletenost ameriške vlade

Na dogajanje se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da "položaj v Venezueli nima ničesar opraviti z ameriško vlado".

Prav tako je obtožbe zavrnila Kolumbija. Venezuelska opozicija je ob tem obtožila Madurovo vlado, da je incident načrtovala sama.

Državni tožilec: Plačance najel Guaido

Venezuelski generalni državni tožilec Tarek William Saab je predtem dejal, da je vodja opozicije Juan Guaido z denarjem iz skladov, "ukradenih" venezuelski naftni družbi PDVSA, najel plačance za vdor v državo.

ZDA, ki podpirajo Guaidoja kot začasnega venezuelskega predsednika, so uvedle sankcije proti PDVSA in Guaidoju omogočile, da uporablja denar z zamrznjenih računov hčerinske družbe tega podjetja Citgo s sedežem v Houstonu.

Venezuelski državni tožilec je najem plačancev očital vodji opozicije Juanu Guaidoju. Foto: Reuters
Venezuelski državni tožilec je najem plačancev očital vodji opozicije Juanu Guaidoju. Foto: Reuters

Goudreau trdi, da sta aretirana Američana delala zanj

Državni tožilec še trdi, da je Guaido podpisal pogodbo z nekdanjim pripadnikom ameriških specialnih enot Jordanom Goudreaujem, ki mu očitajo urjenje plačancev za vdor v Venezuelo.

Goudreau, lastnik varnostnega podjetja Silvercorp USA, je za Reuters medtem zatrdil, da je bil eden izmed organizatorjev načrta, in potrdil, da sta aretirana Američana delala zanj.

Tiskovna agencija Associated Press navaja, da je Goudreau že večkrat poskusil vdreti na ozemlje Venezuele in se povezati z upokojenimi venezuelskimi vojaki, ki naj bi urili dezerterje v skrivnih vadbiščih v Kolumbiji.

Guaido zanika povezave z ameriškimi podjetji

Goudreau je večkrat trdil, da je povezan z Guaidojem, Associated Press pa pri svoji preiskavi ni našel povezav z ameriško administracijo, še povzema BBC.

Guaidojeva tiskovna služba je v ponedeljek zanikala obtožbe državnega tožilca in zatrdila, da nimajo pogodb z zasebnimi varnostnimi podjetji, navaja AFP.