Trump je po srečanju novinarjem zatrdil, da je šel sestanek z demokrati dobro. Foto: Reuters
Trump je po srečanju novinarjem zatrdil, da je šel sestanek z demokrati dobro. Foto: Reuters

Potem ko se vodje demokratov v kongresu niso hoteli ukloniti Trumpovi zahtevi, je predsednik zagrozil s kontroverznim ukrepom razglasitve izrednih razmer in gradnjo zidu brez odobritve kongresa.

Trump je 22. decembra zavrnil kompromis o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, za katere še ni bil potrjen proračun, ker mu demokrati niso hoteli potrditi denarja za financiranje gradnje zidu, kar je bila njegova glavna predvolilna obljuba.

Posledično je okoli 800.000 javnih delavcev že dva tedna neplačanih, četrtina vladnih agencij pa zaprtih.

Nasprotujoča si poročila

Nič kaj optimistična Nancy Pelosi ob odhodu s sestanka v Beli hiši. Foto: Reuters
Nič kaj optimistična Nancy Pelosi ob odhodu s sestanka v Beli hiši. Foto: Reuters

Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer je dejal, da so demokrati Trumpu na sestanku dejali, naj vendar že sprosti blokado. "Upiral se je. V bistvu je dejal, da bo vlado blokiral še zelo dolgo, več mesecev ali celo več let," je povedal Schumer.

Trump je to potrdil, a naslikal pozitivnejšo sliko omenjenega srečanja, prvega, odkar so demokrati v četrtek prevzeli večino v predstavniškem domu. "Imeli smo zelo zelo produktiven sestanek in prišli smo daleč," je povedal Trump.

Grožnje z impičmentom

Po navedbah dobro obveščenega vira, na katerega se sklicuje Reuters, je Trump sestanek začel s 15 minut dolgim govorom, v katerem je vztrajal, da nujno potrebuje pet milijard dolarjev za financiranje obmejnega zidu.

Trump je v tem govoru tudi naslovil nedavne grožnje po njegovi odstavitvi, češ da se je kot predsednik zelo izkazal in ne bi smel biti tarča impičmenta.

Predsednik je novinarjem pozneje dejal, da mu je demokratinja Nancy Pelosi, nova predsednica predstavniškega doma, zatrdila, da si demokrati ne prizadevajo za njegov odpoklic.

Sporne izredne razmere

Demokrati so v četrtek prevzeli večino v predstavniškem domu v novem sklicu kongresa. Foto: Reuters
Demokrati so v četrtek prevzeli večino v predstavniškem domu v novem sklicu kongresa. Foto: Reuters

A Trump je vsekakor pripravljen iti na nož, ko gre za njegov zid. Zato je tudi zagrozil s skrajnimi ukrepi, da bi si zagotovil potrebna sredstva za gradnjo zidu, ki naj bi po njegovih besedah zajezil tok nezakonitih priseljencev in mamil v ZDA.

Na novinarjevo vprašanje, ali to pomeni, da je pripravljen tudi razglasiti izredne razmere, da bi zgradil zid, je Trump odgovoril, da je. "Da, sem pripravljen. In lahko storim, kar koli hočem," mu je odvrnil predsednik.

"Lahko razglasimo izredne razmere zaradi varnosti naše države ... Mogoče bom to storil. Lahko razglasimo izredne razmere in zelo hitro zgradimo ta zid. In to bi bil drug način, da pridemo do njega. A če lahko pridemo do njega prek pogajanj, sem pripravljen poskusiti tudi na ta način."

Ameriški predsedniki izredne razmere običajno razglasijo v času vojne. Senator Jack Reed, višji demokrat v senatnem odboru za oborožene sile, je Trumpove izjave obsodil, češ da je od predsednika zelo neprimerno razglasiti "izmišljene" izredne razmere, da bi tako zaobšel kongresno odobritev.