"To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je o TikToku v ZDA dejal Trump. Foto: Reuters

Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal v ponedeljek. "To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Trump in dodal, da ne želijo nobenih težav z varnostjo.

Ob tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za TikTok, ki je posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov.

Predsednik je ob roku za prodajo, 15. septembru, postavil še presenetljive nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč pri nakupu priti do "pomembnega izplačila" ameriški zakladnici, ki je posel spodbudila oziroma ga bo omogočila.

"Podjetja nimajo nobenih pravic, če jim jih mi ne damo," je bil jasen.

Obtožbe, da TikTok ogroža državno varnost ZDA

Lastnik TikToka je sicer podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Džang Jiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da se spoprijemajo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje.

Do prodaje naj bi prišlo, potem ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da TikTokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški državni varnosti, saj da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Na Kitajskem so to v ponedeljek zanikali in opozorili, da bi morale ZDA prenehati zlorabljati argument državne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države.

Medtem kitajski državni mediji poročajo, da Peking ne bo dopustil ameriške "kraje" kitajskega tehnološkega podjetja, in omenjajo protiukrepe zoper ameriške pritiske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Peking bo najverjetneje previden pri uvajanju primerljivih omejitev za ameriška podjetja na Kitajskem, a ima na voljo mnoge možnosti za maščevanje, pisanje časopisa China Daily povzema DPA.