Trumpov sin Donald Trump mlajši. Foto: AP
Trumpov sin Donald Trump mlajši. Foto: AP

Odbor, ki preiskuje nasilen vdor Trumpovih privržencev v kongres, je dobil v vpogled sporočila Donalda Trumpa mlajšega Marku Meadowsu, v katerih je med drugim zapisal, da je vstaja "ušla izpod nadzora".

Trump mlajši je bil eden od številnih vidnejših predstavnikov politike in medijev, ki so v tistem času pisali Meadowsu in izrazili zaskrbljenost.

Trumpa so ostro kritizirali, ker ni posredoval in preprečil nasilja.

Nazadnje je le pozval svoje podpornike, naj "odidejo domov", a šele takrat, ko so ti že vdrli v stavbo kongresa, kjer so se sestajali kongresniki, da bi potrdili zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani.

Kaotični prizori vdora v kongres 6. januarja letos. Foto: Reuters
Kaotični prizori vdora v kongres 6. januarja letos. Foto: Reuters

V na novo razkritih sporočilih Meadowsu je Donald Trump mlajši uporabil ostre besede glede očetovega (ne)posredovanja. "To sranje mora NEMUDOMA obsoditi," je zapisal. Meadows je na to odpisal: "Močno si prizadevam za to. Se strinjam s tabo."

Sporočila tudi s televizije Fox

Kljub temu je trajalo še kar nekaj časa, preden se je Trump dejansko odzval, njegov sin pa je panično pošiljal sporočilo za sporočilom. "Potrebujemo nagovor iz Ovalne pisarne. Zdaj mora (Trump) voditi. Šlo je predaleč in ušlo je izpod nadzora," je še zapisal.

Sporočila je posebnemu odboru predal Meadows, ki mu preti kazenska ovadba zaradi zaničevanja kongresa, ker zavrača udeležbo na zaslišanjih preiskave napada na kongres.

Med tistimi, ki so zaskrbljeno pisali Meadowsu med vdorom v kongres, so bili tudi nekateri najvidnejši obrazi Trumpu naklonjene televizije Fox, med njimi konservativna voditeljica Laura Ingraham. "Mark, predsednik mora sporočiti ljudem v kongresu, naj odidejo domov. To škoduje vsem nam. Uničuje svojo zapuščino," je zapisala.

Trump je trdil, da so mu demokrati volitve ukradli. Foto: AP
Trump je trdil, da so mu demokrati volitve ukradli. Foto: AP

Nekdanji republikanski politični strateg Steve Schimdt je ob tem dejal, da sporočila kažejo vso hinavščino Foxovih voditeljev, ki so natanko vedeli, kaj se dogaja, potem pa šli v eter in trdili, da kongres napadajo levičarski skrajneži. "Svoje gledalce povsem zaničujejo. Laže se nenehno v slepi veri, da so gledalci butasti," je dejal Schmidt.

Nekdanji predsednik vztrajno zanika obtožbe, da je svoje privržence hujskal k nasilju.

Meadowsu preti kazenska ovadba

Preiskovalni odbor napada je danes formalno celotnemu predstavniškemu domu predlagal glasovanje o predlogu za kazensko ovadbo Meadowsa, ki je sicer odboru predal več kot 6000 strani dokumentov in 2000 sporočil v povezavi z napadom, nato pa se je odločil, da ne pride na zaslišanje.

Odbor sedaj te dokumente in sporočila izkorišča za javni pritisk na Meadowsa in vse tiste, ki še vedno verjamejo v Trumpove trditve o lažnih izidih lanskoletnih volitev.

Meadows je decembra lani tudi pisal ministrstvu za pravosodje, naj sproži preiskavo volilnih prevar, čeprav je pravosodni minister Bill Barr pred tem javno povedal, da prevar, ki bi spremenile izid volitev, ni bilo. To so potrjevala sproti tudi sodišča po zveznih državah in zvezna sodišča na čelu z vrhovnim.