Slavje E. Jean Carroll in njene ekipe po razsodbi. Foto: AP
Slavje E. Jean Carroll in njene ekipe po razsodbi. Foto: AP

Šlo je za civilno tožbo. Trump, tudi najverjetnejši kandidat republikanske stranke na novembrskih predsedniških volitvah, mora plačati 18,3 milijona dolarjev odškodnine in še 65 milijonov kazni. Prva vsota naj bi nadomestila škodo, ki so jo po mnenju porote Trumpove pripombe povzročile ugledu in čustvenemu stanju Carroll, pri drugi pa gre za kazen, ki naj bi Trumpa odvrnila od tega, da bi še naprej grdo govoril proti njej. Carroll je sicer sprva zahtevala 10 milijonov dolarjev odškodnine, nato pa zahtevo dvignila na 24 milijonov dolarjev.

Porota sedmih moških in dveh žensk je potrebovala manj kot tri ure, da je v petek popoldne sprejela razsodbo.

Trump je v prvem odzivu dejal, da se bo pritožil na odločitev. Kot običajno je proces označil za "lov na čarovnice", odločitev porote pa za "popolnoma smešno", poroča BBC. Trump je tožbo sicer izkoriščal za promocijo svoje predsedniške kampanje in tudi v odzivu na odločitev porote je nadaljeval enako. "Niti najmanj se ne strinjam z obema odločitvama in se bom pritožil na ta lov na čarovnice, ki ga vodi (predsednik ZDA Joe) Biden in je usmerjen name in na republikansko stranko. Naš pravosodni sistem je ušel izpod nadzora in se uporablja kot politično orožje. Odvzeli so vse pravice iz prvega ustavnega amandmaja. To ni Amerika," je na svojem družbenem mediju Truth Social zapisal Trump.

Carroll pa je dejala, da gre za "veliko zmago za vsako žensko, ki se postavi zase, potem ko jo skušajo potlačiti, in velik poraz za vsakega izsiljevalca, ki je skušal žaliti ženske". Njen odvetnik Robbie Kaplan pa je dejal: "Današnja razsodba dokazuje, da zakon velja za vse v naši državi, tudi za bogate, slavne in nekdanje predsednike."

Trump pred prihodom v sodno dvorano. Foto: Reuters
Trump pred prihodom v sodno dvorano. Foto: Reuters

Dvakrat zmagala

Carroll je že zmagala v podobni tožbi, saj je bilo lani ugotovljeno, da jo je Trump v 90. letih prejšnjega stoletja v garderobi veleblagovnice Bergdorf Goodman spolno napadel. Takrat je zvezna porota Trumpa kaznovala s petimi milijoni dolarjev odškodnine. V novem sojenju pa je zahtevala odškodnino, ker jo je Trump žalil in jo označil za lažnivko, ker je zanikal njene obtožbe o omenjenem spolnem napadu.

Trump je na sodišče v petek na kratko prišel, a po le nekaj minutah že zapustil sodno dvorano. Pri izreku razsodbe ni bil prisoten.

Še štirje kazenski postopki

Trump je v štirih kazenskih postopkih obtožen 91 kaznivih dejanj in je prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je bil obtožen kaznivega dejanja. Izmed štirih kazenskih pregonov mu dva grozita na zvezni ravni, in sicer zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše. V Georgii ga prav tako preganjajo zaradi spodnašanja izida volitev, v New Yorku pa zaradi plačila pornografski igralki za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016.

Večkrat je zatrdil, da pravne postopke, s katerimi se spopada, organizirajo zavezniki predsednika ZDA, demokrata Joeja Bidna. Prav z Bidnom se bo najverjetneje znova pomeril na predsedniških volitvah.