Tiskovna konferenca Donalda Trumpa po obisku v Kapitolu. Foto: Reuters
Tiskovna konferenca Donalda Trumpa po obisku v Kapitolu. Foto: Reuters

"V republikanski stranki vlada izjemna enotnost," je dejal Trump po srečanju v senatu.

Predstavnika Thomas Massie in Marjorie Taylor Greene sta dejala, da je Trump predstavil zamisel o zmanjšanju davka na dohodek v ZDA in njeni nadomestitvi s carinami.

Trumpov obisk Kapitola je bil njegov prvi po javnem nastopu 6. januarja 2021, ko so njegovi privrženci, ki so jih spodbudile Trumpove obtožbe o goljufijah na volitvah, vdrli v stavbo. Demokrati so dejali, da ni dobrodošel.

"Kako si Trump upa pokazati svoj obraz tukaj, potem ko je hujskal k vstaji, ki je oskrunila dvorane kongresa?" je dejal predstavnik demokratov Bennie Thompson.

Trump je republikancem v predstavniškem domu tudi svetoval, naj se ne zavzemajo za vsedržavno prepoved splava, in jih pozval, naj opustijo prepire znotraj stranke, ki ovira njihovo učinkovitost, so povedali kongresniki. Številni v stranki želijo splav v celoti prepovedati.

Vendar so republikanci morali medijem pojasnjevati, kaj je Trump želel povedati, ko je Milwaukee označil za "grozno" mesto. Tam bo namreč čez mesec prejel predsedniško nominacijo svoje stranke. To bi lahko odvrnilo prebivalce največjega mesta v Wisconsinu, eni od peščice zveznih držav, ki bodo odločale o izidu volitev.

Tiskovni predstavnik kampanje in več republikanskih kongresnikov je dejalo, da je Trump mislil na težave mesta s kriminalom in volilnimi prevarami. Vendar nestrankarska revizija volitev leta 2020 v Wisconsinu ni odkrila nobenih dokazov o nepravilnostih.

To je bilo tudi Trumpovo prvo osebno srečanje z Mitchem McConnllom po napadu 6. januarja. Politika sta se nehala pogovarjati nekaj tednov pred tem, ko je McConnell potrdil Bidnovo zmago na volitvah leta 2020.

Dve zmerni republikanski senatorki, Susan Collins in Lisa Murkowski, sta se dogodku izognili. McConnell se po srečanju ni pojavil na novinarski konferenci s Trumpom.

Davki in carine

Trump je kongresnike pozval tudi k znižanju davkov na prihodke od napitnin, s čimer želi nagovoriti delavce v storitvenem sektorju. Senator Mike Rounds je dejal, da bi znižanje davkov na napitnine lahko pomagalo republikancem pridobiti volivce iz delavskega razreda.

Trump je v svojem mandatu 2017–2021 večkrat povišal carine, tako je kot del prizadevanj za onemogočanje konkurence uvedel do 25-odstotne dajatve na širok spekter kitajskih izdelkov.

Bidnova podpora med volivci, ki nimajo univerzitetne izobrazbe ali živijo v gospodinjstvih z letnim zaslužkom 50.000 dolarjev ali manj, je močno upadla, kažejo raziskave Reuters/Ipsos, čeprav podpora velikega števila teh volivcev ni prešla k Trumpu.

Trump je kritiziral tudi 60 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči Ukrajini, ki je bil nedavno sprejet z republikansko podporo, so dejali kongresniki, pri čemer naj bi se spraševal, kakšna naj bi bila sploh korist od zmage Ukrajine.