Ameriška vlada je zaradi ločevanja otrok od staršev ob meji deležna ostrih kritik. Foto: Reuters
Ameriška vlada je zaradi ločevanja otrok od staršev ob meji deležna ostrih kritik. Foto: Reuters
Kirstjen Nielsen
Ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen trdi, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo. Foto: Reuters
Vznemirljivi posnetki delovanja ameriške obmejne službe
Ostre kritike proti ameriškemu ločevanju begunskih otrok od staršev
Presunljivi posnetki od staršev ločenih otrok

Ameriška administracija ostaja neomajna glede migracijske politike. Trump je na kritike odgovoril tako kot po navadi – kljubovalno –, in zagotovil, da se bo politika nadaljevala. Obenem sicer še naprej vztraja, da so za njegovo politiko krivi demokrati, čeprav imajo v kongresu večino njegovi republikanci, noben zakon pa zveznim agentom ne nalaga, da staršem odvzemajo otroke.

"Poglejte, kaj se dogaja v Evropi in drugod. Tega v ZDA ne bomo dovolili. Ne pod mojim vodstvom." Pred tem je izjavil, da so evropske države naredile veliko napako, ko so sprejele več milijonov prebežnikov. Prst je usmeril posebej v nemško kanclerko Angelo Merkel, za katero je dejal, da so se "ljudje zaradi vprašanja migracij obrnili proti vodstvu države".

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je pozvala slovenski politični vrh, naj v imenu Slovenije obsodi ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ter pozove ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj s takšnim nečloveškim ravnanjem nemudoma preneha. "Če si politiki držav pošiljajo čestitke ob izvolitvi, če si izrekajo sožalja ob tragičnih dogodkih v državah, pričakujemo, da se bodo medsebojno opozarjali tudi na nečloveško ravnanje," je ZPMS zapisal v pozivu predsedniku republike Borutu Pahorju, premierju Miru Cerarju in predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Ob tem je ZPMS spomnil, da Slovenija po nekaterih mednarodnih raziskavah velja za državo, v kateri je najlepše biti otrok. "Prav zato in toliko bolj je naša dolžnost in odgovornost, da poskušamo preprečiti nehumano ravnanje z otroki v drugih državah in da po svojih močeh pripomoremo k boljšemu življenju vseh otrok sveta," so še zapisali.

Tudi ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je kritike zavrnila in zatrdila, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Ameriške televizije so bile medtem v ponedeljek polne podob zaprtih otrok, tudi v kletkah zasilnih skladišč, ki jih je objavilo ministrstvo za domovinsko varnost, in tonskih posnetkov majhnih otrok, ki v joku kličejo starše.

Pelosijeva: "Nečloveška in barbarska politika"
Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je po obisku centra za pridržanje prebežnikov v San Diegu pozvala Trumpa, naj konča "nečloveško in barbarsko" politiko, Nielsenovo pa je po novinarski konferenci v Beli hiši pozvala k odstopu. Predsednika ZDA je v ponedeljek kritizirala celo njegova žena, prva dama Melania Trump.

Oglašati so se začela tudi podjetja. Microsoft je položaj obsodil in pozval Trumpovo vlado, naj spremeni politiko, kongres pa naj sprejme ustrezno zakonodajo, da se to ne bo več dogajalo.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je napovedal predlog zakona, ki bo preprečil ločevanje družin, in sporočil, da so vsi Američani upravičeno zgroženi nad tem, kar vidijo. Med drugim gre za podobe, kako vlečejo otroke stran od mater in očetov. "To se mora takoj prenehati," je dejal Cruz, sicer doslej trden zaveznik Trumpa v senatu.

Trump in njegov pravosodni minister Jeff Sessions ter Nielsenova so se za novo politiko odločili zaradi naraščanja pritoka nezakonitih priseljencev v ZDA. Samo maja so pri tem ujeli 52.000 ljudi.

66 odstotkov Američanov politiki nasprotuje
Anketa univerze Quinnipiac je medtem ugotovila, da 66 odstotkov Američanov nasprotuje politiki ločevanja otrok nezakonitih priseljencev od staršev. Tej politiki nasprotuje 91 odstotkov demokratov in le 35 odstotkov republikancev. Kar 55 odstotkov republikancev podpira odvzemanje otrok staršem.

Anketa tudi ugotavlja, da 50 odstotkov Američanov meni, da je Trump preoster do nezakonitih priseljencev, 33 odstotkov jih meni, da vodi ustrezno politiko, 13 odstotkov pa, da bi moral biti še ostrejši. Kar 79 odstotkov Američanov ob tem meni, da bi morali nezakoniti priseljenci, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali njihovi starši, ostati v ZDA in dobiti državljanstvo. Temu nasprotuje 15 odstotkov Američanov.

Predsednik Trump v anketi Daily Beasta uživa 40-odstotno podporo med Američani, 57 odstotkov pa jih ima o njem negativno mnenje. Kar 86 odstotkov republikancev meni, da so mediji sovražno nastrojeni do Trumpa, takšno mnenje pa ima tudi 20 odstotkov demokratov. Dobro mnenje ima o njem le deset odstotkov demokratov.

Vznemirljivi posnetki delovanja ameriške obmejne službe
Ostre kritike proti ameriškemu ločevanju begunskih otrok od staršev
Presunljivi posnetki od staršev ločenih otrok