52-letni odvetnik Michael Cohen je dolga leta sodeloval s Trumpom in neposredno udeležen pri dejanjih, o katerih lahko govori iz prve roke. Foto: EPA
52-letni odvetnik Michael Cohen je dolga leta sodeloval s Trumpom in neposredno udeležen pri dejanjih, o katerih lahko govori iz prve roke. Foto: EPA

Na novinarski konferenci po vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom v Hanoju je vztrajal, da zaslišanje ni prineslo dokazov o njegovem sodelovanju z Rusijo med predsedniško kampanjo leta 2016.

Cohen je v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa predsednika opisal kot pokvarjenca, lažnivca, prevaranta in rasista. Kongresnikom je dejal, da ni neposredno seznanjen s Trumpovim sodelovanjem z Rusijo, da pa sumi, da obstaja.

Cohen med pričanjem obremenil Trumpa

Ruska afera – "lov na čarovnice"

Ameriški predsednik je ob tem izrazil nezadovoljstvo, saj je zaslišanje potekalo prav v času njegovega drugega vrha s severnokorejskim voditeljem. "Mislim, da je takšno lažno zaslišanje sredi tega pomembnega vrha grozna stvar," je dejal novinarjem. Ob tem je ponovil, da je preiskava o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve "lov na čarovnice".

Cohena so v torek za zaprtimi vrati zaslišali v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, danes pa ga bodo prav tako za zaprtimi vrati zaslišali tudi v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma.

Bela hiša je v dneh pred javnim zaslišanjem okrepila ofenzivo na Cohena, da mu vnaprej uniči kredibilnost. Trump se je skušal ograditi od Cohena in ga diskreditirati že v sredo pred zaslišanjem, ko je v javnost prišla izjava, ki jo je Cohen pozneje prebral pred kongresom.