Trump je v Teksasu vztrajal, da ni nikoli dejal, da bo Mehika plačala za zid. Foto: Reuters
Trump je v Teksasu vztrajal, da ni nikoli dejal, da bo Mehika plačala za zid. Foto: Reuters

Trump je obiskal obmejno območje pri mestu McAllen, kjer se je srečal z varnostniki in vojaki ob meji, ki so mu pokazali mamila, orožje in denar, zaplenjen kriminalcem pri poskusu prehoda meje. S seboj je vzel tudi ljudi, katerih svojce so ubili nezakoniti priseljenci.

Zagrozil je, da bo razglasil izredne razmere in pri gradnji zidu zaposlil vojsko, denar pa pobral iz obrambnega proračuna, če ga ne dobi po normalni poti od kongresa. Dodal je, da sta na južni meji "velika humanitarna kriza in kriza nacionalne varnosti". "Pravijo, da je zid srednjeveška zadeva. Očitno nekatere stvari delujejo," je dodal.

Pravijo, da je zid srednjeveška zadeva. Očitno nekatere stvari delujejo.
Donald Trump

Podatki sicer kažejo, da nezakoniti prestopi meje padajo zadnjih 20 let, mamila se večinoma tihotapijo prek mejnih prehodov in pristanišč, osumljene teroriste ustavljajo na letališčih, večina nezakonitih priseljencev v ZDA pa je tam zato, ker so prekoračili rok veljavnosti vizuma po zakonitem vstopu v državo.

"Imam vso pravico za razglasitev izrednih razmer," je dejal Trump, a takšna poteza bi zagotovo naletela na pravne ovire. Bela hiša je nato zagotovila, da ne razmišlja o tem, da bi denar, namenjen za infrastrukturne projekte in obnovo, preusmerila v gradnjo zidu. Kot je znano, se je Trump zapletel v spor s kongresnimi demokrati, ki mu ne želijo odobriti skoraj petih milijard evrov za "fizično oviro" na meji med ZDA in Mehiko.

Trumpov obisk v Teksasu naj bi bil njegov dodaten medijski pritisk na demokrate. Foto: Reuters
Trumpov obisk v Teksasu naj bi bil njegov dodaten medijski pritisk na demokrate. Foto: Reuters

Zaradi spora so že 20 dni zaprte javne ustanove in uradi v državi, uslužbenci pa so na prisilnem dopustu, tudi plače ne dobivajo. Trump je v Teksasu sicer govoril o "neke vrste ovirah" in ne več o betonskem zidu kot med kampanjo, ko je še trdil, da bo za zid plačala Mehika. To izjavo je v Teksasu zanikal.

Že odpovedal udeležbo v Davosu

Trump očitno načrtuje dolg spor, saj je odpovedal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu 22. januarja.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je v četrtek dejala, da Trump s cirkusom na meji odvrača pozornost od svojih drugih težav. Trumpovega zidu na meji ne podpirajo niti prebivalci obmejnih območij v vseh državah ob Mehiki, ki napovedujejo tožbe ob morebitnem poskusu odvzema zemljišč, niti večina njihovih izvoljenih predstavnikov v kongresu.

Danes je za številne ameriške javne uslužbence plačilni dan, a denarja ne bodo dobili. Foto: Reuters
Danes je za številne ameriške javne uslužbence plačilni dan, a denarja ne bodo dobili. Foto: Reuters

Javni uslužbenci protestirali pred Belo hišo

Medtem ko je bil Trump ob meji z Mehiko, so pred Belo hišo potekale demonstracije več sto javnih uslužbencev, ki so zahtevali denar za plače. Od petka naprej jih bo 800.000 brez mesečne plače.

Vodstvo obalne straže, ki je prav tako brez denarja, je zaposlenim, ki rešujejo življenja, poslalo dopis, naj se znajdejo na primer z garažnimi prodajami ali kakšno dodatno zaposlitvijo. Sindikat agentov FBI-ja je opozoril, da jim zmanjkuje denarja za normalno delovanje. Agenti FBI-ja so v dodatnih težavah, saj bodo ob morebitnem neplačilu računov dobili madež v kartoteko, kar jim bo potem onemogočilo zaposlitev pri FBI-ju.

Trump vztraja, da je gradnja zidu nujna

Resne posledice zaprtja za vse državljane

Demonstracije so izbruhnile tudi po drugih mestih ZDA in se bodo ob nadaljevanju spora le še krepile. Brez denarja je že od 22. decembra tudi devet izmed 15 ministrstev oziroma agencij na kabinetni ravni, med njimi ministrstvo za trgovino, finance, domovinsko varnost, kmetijstvo, zdravstvo, pravosodje, zunanje zadeve, promet, notranje zadeve in druga, ki skupaj z agencijami, kot je Nasa, zaposlujejo četrtino javnih uslužbencev.

Če bo spor dolgo trajal, grozijo resne posledice. Skoraj 40 milijonov revnih bo ostalo brez bonov za hrano, milijoni ne bodo dobili vračila davka, sodni sistem bo komaj deloval, ne bo inšpekcij zdravil in hrane, nova podjetja ne bodo mogla na borzo, ne bo denarja za pomoč po naravnih nesrečah in podobno.

Predsednik centralne banke Jerome Powell je dejal, da se bo podaljšano zaprtje vlade jasno izrazilo v slabših gospodarskih podatkih. Mark Zandy iz bonitetne agencije Moody's napoveduje nevarnost recesije in tudi padec kreditne ocene ZDA.

Konec tedna bo tokratno zaprtje vlade postalo najdaljše v ameriški zgodovini.

Pri poskusu vstopa v ZDA lani ujeli 400.000 ljudi