V prvem televizijskem nagovoru državljanov je predsednik Trump poudaril pomen gradnje zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters
V prvem televizijskem nagovoru državljanov je predsednik Trump poudaril pomen gradnje zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Trump je dejal, da vsi Američani trpijo zaradi nenadzorovanega nezakonitega priseljevanja, mamil in kriminalnih dejanj nezakonitih priseljencev. Naštel je primere umorov, ki so jih zagrešili nezakoniti priseljenci. Pred tem je sicer dejal, da želi ustaviti humanitarno krizo in trpljenje žensk ter otrok, ki se podajajo na nevarno pot v ZDA.

Kljub nekaterim ugibanjem ni razglasil izrednih razmer, ampak je napovedal nov sestanek z voditelji kongresa v Beli hiši zaradi proračunskega financiranja varnosti na meji in obljubil, da se bo financiranje vladnih agencij obnovilo takoj, ko bodo demokrati odobrili 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko.

Američani za zastoj krivijo Trumpa

Zadnja anketa inštituta Reuters ugotavlja, da 51 odstotkov Američanov krivdo za delno prekinitev financiranja vladnih agencij krivi predsednika Trumpa. 32 odstotkov jih krivdo pripisuje kongresnim demokratom, sedem odstotkov pa kongresnim republikancem.

Znova je poudaril, da bo za zid plačala Mehika, in sicer posredno, prek novega prostotrgovinskega sporazuma med državama, ki pa še ni bil ratificiran. Analitiki sicer opozarjajo, da ne bo tako.

Ameriški predsednik je še spomnil, da so demokrati v preteklosti podpirali fizično razmejitev ZDA in Mehike. Leta 2006 so namreč takratni senatorji Chuck Shumer, Barack Obama, Hillary Clinton in Joe Biden glasovali za 1.120 kilometrov ograje na meji.

Voditelja demokratov, Chuck Shumer in Nancy Pelosi, po njunem televizijskem nagovoru takoj za Trumpovim. Foto: Reuters
Voditelja demokratov, Chuck Shumer in Nancy Pelosi, po njunem televizijskem nagovoru takoj za Trumpovim. Foto: Reuters

Pelosijeva in Schumer zavrnila Trumpove trditve

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi in vodja senatnih demokratov Chuck Schumer sta zahtevala in tudi dobila priložnost za odgovor predsedniku v neposrednem prenosu televizijskih mrež takoj za njegovim govorom. Zavrnila sta predsednikove navedbe in zahtevala, da prekine ustavitev financiranja vladnih agencij.

Voditelja demokratov sta opozorila, da je Trump 22. decembra ustavil financiranje lastne vlade, ker ni dobil denarja za zid. Četrtina vladnih agencij že 18 dni ne dela, več sto tisoč ljudi je ostalo brez plačila. Gre za drugo najdaljše delno zaprtje vlade v zgodovini ZDA, navaja BBC.

"Ženske in otroci na meji niso varnostna grožnja, temveč humanitarni izziv," je dejala Pelosijeva. Voditelja sta poudarila, da si vsi prizadevajo za obmejno varnost, vendar da demokrati ne nameravajo zapravljati davkoplačevalskega denarja za neučinkoviti zid.

Demokrati sicer zagovarjajo vzdrževanje obstoječe ograje na meji, visokotehnološki nadzor vozil, ki prečkajo mejo, in napotitev dodatnega osebja ‒ kar naj bi bilo ceneje in učinkoviteje kot zid.

Pelosijeva in Schumer sta Trumpa pozvala, naj neha širiti strah z umetnim ustvarjanjem krize in naj obnovi financiranje vlade, nato se lahko naprej pogajajo o varnosti na meji.

Migranti v mehiškem mestu Tijuana spremljajo Trumpov nagovor. Foto: Reuters
Migranti v mehiškem mestu Tijuana spremljajo Trumpov nagovor. Foto: Reuters

Novi sestanki Trumpa s kongresom pred potjo na mejo

Trump se bo danes najprej sestal z republikanci v kongresu, nato pa še s kongresnimi voditelji obeh strank v Beli hiši. Vendar pa, sodeč po izjavah ene in druge strani, rešitvi niso nič bližje kot so ji bili pred televizijskima nagovoroma. V četrtek namerava predsednik obiskati mejo z Mehiko.

Trump: Na južni meji humanitarna kriza