Donald Trump je pred odhodom v letovišče Camp David pred Belo hišo nagovoril novinarje. Foto: Reuters
Donald Trump je pred odhodom v letovišče Camp David pred Belo hišo nagovoril novinarje. Foto: Reuters
Trump predlaga, da bi zid namesto iz betona zgradili iz jekla. Foto: Reuters
Trump predlaga, da bi zid namesto iz betona zgradili iz jekla. Foto: Reuters

"Moramo zgraditi zid, gre za varnost naše države. Nimamo izbire," je Trump dejal novinarjem in ponovil grožnjo, da razmišlja o uvedbi izrednih razmer in gradnji zidu brez odobritve kongresa.

Demokrati ne želijo odobriti Trumpove zahteve za 5,6 milijarde dolarjev proračunskih sredstev za zid, saj ga označujejo za nemoralnega in neučinkovitega.

Pogajanja med demokrati in Trumpovo delegacijo pod vodstvom podpredsednika Mika Pencea v soboto so propadla, nova sledijo v nedeljo. "Ovire oziroma zid bi lahko bile narejene iz jekla namesto iz betona," je Trump predstavil morebitni kompromis z demokrati.

Bela hiša je sporočila, da je Trump s predlogom jeklenih ovir demokratom ponudil roko sprave. Novi vodja osebja Trumpovega kabineta Mick Mulvaney je za televizijo NBC dejal, da bi strinjanje demokratov z gradnjo ovir iz jekla (namesto zidu iz betona) omogočilo, da vztrajajo pri svoji zavrnitvi financiranja zidu.

Tretji teden zaprtja vladnih agencij

Zaradi nestrinjanja je delno zaprtje ameriške vlade vstopilo v tretji teden. Četrtina vladnih agencij vse od 22. decembra ne obratuje. Več kot 800.000 uslužbencev zvezne vlade ne hodi na delo ali ga opravlja brez plačila, kar za številne pomeni tudi finančno stisko. Nacionalni parki so zaprti, kopičijo se smeti.

Javno mnenje krivi Trumpa

Po raziskavi inštitutov Ipsos in Reuters za zastoj in blokado vladnih agencij polovica Američanov krivi Trumpa, tretjina pa demokrate.

"Zaprtje se lahko konča jutri ali traja še zelo dolgo. Vse je odvisno od demokratov," je dejal Trump ob odhodu iz Bele hiše proti letovišču Camp David.

Demokrati so z novim letom pridobili večino v predstavniškem domu kongresa in sprejeli proračun brez sredstev za zid. Nova predstavnica Rashida Tlaib je pozvala celo k impičmentu Trumpa. Predsednica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je napovedala nove predloge, s katerimi bi postopoma odprli posamezne vladne oddelke.

Bolton na Bližnjem vzhodu o ameriškem umiku iz Sirije

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je medtem začel bližnjevzhodno turnejo, v sklopu katere bo najprej obiskal Izrael in Turčijo. V Izraelu in Turčiji bo skušal dobiti zagotovila, da bodo Kurdi na severu Sirije ostali varni. Poleg tega želijo zagotoviti, da bi bili ostanki džihadistične skupine Islamska država (IS) dokončno poraženi, je povedal na poletu.

"Turki ne bi smeli izvesti vojaških akcij brez koordinacije in strinjanja ZDA. Ne le zato, da ne ogrozijo naših sil, temveč tudi, da izpolnijo zahtevo našega predsednika, da sirske opozicijske sile, ki so se bojevale z nami, ne bodo ogrožene," je dejal Bolton.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je bližnjevzhodno turnejo začel pri izraelskem premierju Benjaminu Netanjahuju. Foto: Reuters
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je bližnjevzhodno turnejo začel pri izraelskem premierju Benjaminu Netanjahuju. Foto: Reuters

"Nameravamo odpoklicati naše vojake. Nikoli nisem rekel, da bomo to storili tako hitro," je pred Belo hišo dejal Trump in dodal, da ZDA ne bodo dokončno zapustile Sirije, dokler IS ne bo poražen.

Trump je sredi decembra sicer dejal, da je IS v Siriji poražen in da se bo 14.000 ameriških vojakov nemudoma vrnilo v ZDA. Zaradi nasprotovanja odločitvi so Trumpovo administracijo nato zapustili obrambni minister James Mattis, svetovalec Brett McGurk in vodja osebja obrambnega ministrstva Kevin Sweeney.