Obtožnica. Foto: AP
Obtožnica. Foto: AP

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa Adam Schiff je v vlogi enega od sedmih upraviteljev ustavne obtožbe Trumpa v senatu prebral vsebino dveh točk obtožnice o zlorabi pooblastil in oviranju dela kongresa, postopek pa se bo nadaljeval s prisego predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa.

Obtožnico so slovesno dostavili v senat. Foto: AP
Obtožnico so slovesno dostavili v senat. Foto: AP

Predstavniški dom kongresa je v sredo glasoval za formalno posredovanje decembra lani potrjene ustavne obtožbe senatu, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je imenovala sedem upraviteljev ustavne obtožbe oz. impeachmenta, ki bodo imeli na senatnem sojenju vlogo tožilcev.

Sodni proces proti Trumpu se bo začel prihodnji torek, predsednik ZDA pa bo imel na njem svoje odvetnike.

Upravitelji ustavne obtožbe so že v sredo s formalno procesijo prenesli ustavno obtožbo iz svojega dela kongresne palače v Washingtonu v senat, danes pa so vkorakali v senatno dvorano za formalno predstavitev obtožnice.

Trump izsiljeval Ukrajino

Schiff je predstavil znana dejstva o tem, da je predsednik izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem kongresno potrjene vojaške pomoči, naj razglasi preiskavo proti demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, ki mu bo pomagala na novembrskih predsedniških volitvah.

Nancy Pelosi je imenovala sedem upraviteljev ustavne obtožbe. Foto: AP
Nancy Pelosi je imenovala sedem upraviteljev ustavne obtožbe. Foto: AP

To je bila prva točka obtožnice o zlorabi pooblastil, druga točka pa zadeva Trumpovo oviranje preiskave s tem, da je zavrnil predajo informacij kongresu in vladnim uslužbencem prepovedal sodelovanje v preiskavi. Nekateri ga niso ubogali in predstavniški dom je lahko sestavil obtožnico, ki jo zdaj skuša sproti dopolniti.

Vsebino obtožnice je namreč v sredo javno potrdil eden izmed udeležencev zarote za pritisk na Ukrajino Lev Parnas, urad za vladni nadzor pa je danes ugotovil, da je bilo Trumpovo zadrževanje kongresno potrjene pomoči Ukrajini politično motivirano in kot tako v nasprotju z zakonom.

Političen proces

Postopek ustavne obtožbe v senatu se je nadaljeval s prisego predsednika vrhovnega sodišča ZDA Johna Robertsa, ki bo vodil postopek v skladu s pravili, ki jih bo sproti določala senatna večina. Ta je v rokah republikancev.

Trump meni, da gre za političen proces. Foto: AP
Trump meni, da gre za političen proces. Foto: AP

Roberts je potem nemudoma zaprisegel še senatorje kot porotnike, ki bodo "nepristransko in pošteno" odločali o Trumpovi krivdi ali nedolžnosti. Senatorji so nato vsak posebej podpisali prisego.

Nihče ne dvomi, da bo to opravljeno z debelo figo v žepu, saj je ustavna obtožba političen proces.

Roberts ne bo imel veliko prostora za samostojne odločitve, saj bo postopek potekal v skladu s pravili, ki jih bo sproti določala večina senatorjev. Tako glede morebitnega zaslišanja dodatnih prič, predstavitve dodatnih dokazov, obnašanja in tehničnih vprašanj.

Večina republikancev za oprostitev

Večina republikancev želi Trumpa oprostiti po hitrem postopku ne glede na dokaze, demokrati pa bi se ga radi znebili, ker so prepričani, da je nevaren za demokracijo tudi brez vseh dokazov, ki jih bodo predstavili.

Sama obtožba sicer ne pomeni, da se bo Trump predčasno izselil iz Bele hiše.

Do zdaj še noben predsednik v tem procesu ni bil odstavljen. Bill Clinton in Andrew Johnson sta bila oba obtožena, vendar sta ostala na položaju, Richard Nixon pa je sam odstopil, še preden bi ga lahko afera Watergate pokopala po uradni poti.