Kongresniki so odločitev izglasovali z 228 glasovi za in 193 proti, kar odraža strankarsko razmerje moči v spodnjem domu kongresa, kjer imajo demokrati večino (232:197).

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi z glavnima tožilcema v procesu Jerryjem Nadlerjem in Adamom Schiffom.  Foto: Reuters
Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi z glavnima tožilcema v procesu Jerryjem Nadlerjem in Adamom Schiffom. Foto: Reuters

Demokrati so v kratki razpravi pred glasovanjem ponovili, da imajo več kot dovolj dokazov za Trumpovo krivdo glede zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Republikanci pa so ponavljali, da je vse skupaj zarota demokratov.

Predstavniški dom je tudi potrdil sedem "tožilcev" oziroma skrbnikov procesa, ki jih je pred tem izbrala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Na čelu tožilcev Jerry Nadler in Adam Schiff

Nadaljevanje postopka ustavne obtožbe proti Trumpu

Tožilsko ekipo predstavniškega doma bosta vodila predsednik odbora za pravosodje Jerry Nadler iz New Yorka in predsednik obveščevalnega odbora Adam Schiff iz Kalifornije. Pomagali jima bodo Hakeem Jeffries iz New Yorka, Sylvia Garcia iz Teksasa, Val Demings iz Floride, Jason Crow iz Kolorada in Zoe Lofgren iz Kalifornije.

Trump: Demokrati ne delajo nič
Pelosijeva je na novinarski konferenci pred glasovanjem o formalnem posredovanju obtožnice zoper Trumpa v senat dejala, da je to pomemben dan za ustavo ZDA. Trump je medtem tvital, da demokrati izvajajo novo prevaro, ker se bojijo novega poraza na volitvah. "Gre za zaroto demokratov, ki ne delajo nič."

Demokrati nimajo dvotretjinske večine
Postopek oziroma sojenje v senatu naj bi se po besedah vodje senatne večine republikanca Mitcha McConnella začelo v torek, 21. januarja. V 100-članskem senatu imajo večino republikanci (53:47), tako da ni pričakovati, da bi demokratom uspel odpoklic Trumpa, za kar potrebujejo dvotretjinsko večino. Trumpa bosta branila odvetnika Pat Cipollone in Jay Sekulow.

Sojenje šest dni v tednu
Sojenje bo potekalo šest dni v tednu, razen v nedeljo. Obe strani bosta argumente začeli predstavljati v torek, proces naj bi trajal mesec dni. Ustavna obtožba je bila doslej potrjena le trikrat v ameriški zgodovini. Leta 1868 proti predsedniku Andrewu Jacksonu, leta 1998 pa proti predsedniku Billu Clintonu. Richard Nixon je leta 1974 odstopil, še preden je bila ustavna obtožba potrjena.