800.000 ameriških javnih uslužbencev bo kmalu ostalo brez druge plače. Foto: Reuters
800.000 ameriških javnih uslužbencev bo kmalu ostalo brez druge plače. Foto: Reuters

Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je predtem Trumpu uradno preklicala povabilo za njegov govor pred obema domovoma kongresa, ki bi ga po urniku moral imeti 29. januarja. Sporočila mu je, da bo njegov govor v predstavniškem domu blokirala, dokler se ne najde rešitev za ponovno odprtje dela vlade. Pojavile so se govorice, da bi lahko Trump govor imel v Ovalni pisarni, v senatu ali celo na ameriško-mehiški meji, piše Guardian.

Trump vztraja, da bo imel govor le v prostorih predstavniškega doma in nikjer drugje. Foto: Reuters
Trump vztraja, da bo imel govor le v prostorih predstavniškega doma in nikjer drugje. Foto: Reuters

V predstavniškem domu in nikjer drugje

Ustava predsedniku ZDA nalaga, da mora kongresu občasno poročati o položaju v državi, način poročanja pa ni opredeljen. Zadnja desetletja je to postal televizijski spektakel, ki predsednikom vsaj kratkoročno dvigne javno podporo.

Pelosijeva je Trumpu tudi svetovala, naj govor preloži ali ga poda v pisni obliki, ker ni mogoče zagotoviti ustrezne varnosti. Trump je nato tvitnil, da ne razmišlja, da bi lahko govor o položaju v državi imel na kakšnem drugem kraju kot v predstavniškem domu, saj ne obstaja drug "prostor s takšno zgodovino, tradicijo in pomenom, kot je predstavniški dom. Veselim se svojega govora v bližnji prihodnosti!"

Senat zavrnil Trumpov predlog

Ameriški senat je pričakovano zavrnil Trumpov predlog kompromisa za odprtje vlade. Za predlog je glasovalo 51 senatorjev, 47 pa proti. Predlog je predvideval sredstva za zid, v zameno pa bi t. i. sanjače, ki so v ZDA prišli kot mladoletniki, začasno zaščitili pred deportacijo.

Najdaljše delno zaprtje vlade v zgodovini

Spomnimo, Trump je 22. decembra delu lastne vlade prekinil proračunsko financiranje, ker demokrati ne odobrijo 5,7 milijarde dolarjev za postavitev zidu na meji z Mehiko. Zaprtje vlade še kar traja in je že najdaljše v ameriški zgodovini. Na delo ne more 800.000 oziroma četrtina javnih uslužbencev, ki so ostali brez ene mesečne plače, kmalu bodo še brez druge.

Trump in Pelosijeva pa drug drugemu medtem mečeta polena pod noge. Trump je tako najvidnejši demokratki pred dnevi tik pred zdajci odvzel vojaško letalo za obisk vojakov v Afganistanu, kar je sam poimenoval "ekskurzija".

Ameriški politični strokovnjaki menijo, da so odnosi med republikansko in demokratsko stranko na ravni, ki je v ZDA niso videli vse od državljanske vojne v 19. stoletju.

Več Američanov za zaplet krivi Trumpa

V sredo je bila objavljena še ena v vrsti anket, ki večji del odgovornosti za zaplete pripisujejo Trumpu. Anketa medija Politico ugotavlja, da Trumpovega dela ne podpira 57 odstotkov Američanov, 40 odstotkov pa ga podpira. Krivdo za zaprtje vlade Trumpu in republikancem pripisuje 54 odstotkov Američanov, demokratom pa 35 odstotkov. Anketa tiskovne agencije AP je še bolj neusmiljena. Predsednikovo delo odobrava 34 odstotkov Američanov, 60 odstotkov jih meni, da predsednik nosi velik del odgovornosti za zaprtje vlade, 31 odstotkov krivi demokrate in 36 odstotkov republikance.

Okoli 49 odstotkov Američanov je proti zidu na meji z Mehiko, podpira pa ga 36 odstotkov. Republikanci so trdno za Trumpa, demokrati trdno proti, problem za predsednika pa je, da izgublja neodvisne volivce.

Kot je Trump zapisal na Twitterju, ga je Pelosijeva najprej povabila, naj ima govor, s čimer se je strinjal. 'Nato pa si je premislila zaradi zaprtja (vlade) in predlagala poznejši datum. To je njena pravica. Govor bom imel, ko bo zaprtje končano.' Foto: Reuters
Kot je Trump zapisal na Twitterju, ga je Pelosijeva najprej povabila, naj ima govor, s čimer se je strinjal. 'Nato pa si je premislila zaradi zaprtja (vlade) in predlagala poznejši datum. To je njena pravica. Govor bom imel, ko bo zaprtje končano.' Foto: Reuters

Kako preseči delitve?

Sorodna novica Nancy Pelosi - najvplivnejša ženska v ZDA

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell se v spor med Trumpom in Pelosijevo do zdaj ni želel vpletati, v sredo pa se je z vodjo demokratov Chuckom Schumerjem dogovoril, da bodo v tem tednu glasovali o dveh predlogih za odprtje vlade. Republikanci imajo v senatu 53 sedežev, demokrati 47, vendar je za uspeh proračunskega zakona potrebna večina 60 glasov in oba predloga sta vnaprej obsojena na propad. Demokrati predlagajo, da se vlada odpre začasno do 8. februarja, do takrat pa se lahko preigravajo glede zidu. Tak predlog so demokrati v predstavniškem domu že potrdili in manjkal bi samo še Trumpov podpis, ki pa ga ne bo, ker ni denarja za zid.

Drugi predlog je Trumpov tako imenovani kompromis, ki ga je izrekel v televizijskem prenosu konec prejšnjega tedna. V zameno za denar za zid je ponudil financiranje lastne vlade in še začasno obnovo zaščite nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki. A to ne bo mogoče, saj je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo na sodne blokade odvzema zaščite tem priseljencem, ki so zdaj varni najmanj še leto dni. Za Schumerja je Trumpov predlog le še eno izsiljevanje. Demokrati v senatu zahtevajo, naj najprej plača javne uslužbence, nato so mogoča pogajanja.