Največji gospodarstvi na svetu se zapletata v trgovinsko vojno. Foto: Reuters
Največji gospodarstvi na svetu se zapletata v trgovinsko vojno. Foto: Reuters
Yangshan
Trgovina med ZDA in Kitajsko naj ne bi bila uravnotežena, ZDA naj bi lani pridelale za 336 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja. Foto: Reuters
Soja
Kitajski povračilni ukrepi bi lahko prizadeli predvsem ameriške pridelovalce soje, ki je največ izvozijo prav na Kitajsko. Foto: Reuters

Ukrep je namenjen kaznovanju Kitajske zaradi "kraje ameriške tehnologije in poslovnih skrivnosti", poroča CNN. Nove carine bodo veljale za okoli 1.100 kitajskih izdelkov, predvsem na področju vesoljske, robotske in avtomobilske industrije.

Carinske ukrepe za Kitajsko je zaradi "kraje intelektualne lastnine" Trump napovedal že ob izvolitvi leta 2016. Zaradi pomoči Kitajske pri sankcijah in nato pri navezovanju stikov s Severno Korejo je s carinskimi načrti najprej nekoliko počakal.

"Trgovanje med državama je bila zelo dolgo izredno nepravično, položaj ni več vzdržen," je Trump po sestanku s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, ministrom za trgovino Wilburjem Rossom in ameriškim trgovinskim pooblaščencem Robertom Lighthizerjem zagovarjal nove ukrepe, ki bodo v veljavo stopili 6. julija. Trgovinski primanjkljaj ZDA pri trgovanju s Kitajsko je lani znašal 336 milijard dolarjev.

Kitajska vrača z enako mero
Kitajska je napovedala takojšnje povračilne ukrepe v enaki vrednosti 50 milijard dolarjev, carine bodo veljale predvsem za ameriške avtomobile, letala in sojo – te Američani največ izvozijo prav na Kitajsko. "Če ZDA sprejmejo enostranske protekcionistične ukrepe in škodijo interesom Kitajske, se bomo takoj odzvali in sprejeli potrebne ukrepe za zaščito naših pravic," je še pred Trumpovim oznanilom sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Trgovinska vojna med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma se tako nadaljuje, čeprav sta državi še sredi maja dosegli dogovor o premirju, v katerem se je Kitajska zavezala, da bo povišala nakupe ameriških izdelkov, s čimer bo uravnovesila trgovino. Politični analitiki opozarjajo, da bi poteza lahko vplivala na kitajsko pripravljenost v posredovanju pri komunikaciji s Severno Korejo.

Trump je že uvedel carine na uvoz jekla in aluminija iz vsega sveta z redkimi izjemami, naklepa pa še carine na uvoz avtomobilov. Mehika je že udarila nazaj, kmalu bosta tudi Kanada in Evropska unija. Trump je prepričan, da bodo v tej vojni zmagale ZDA, saj imajo trgovinski primanjkljaj z vsemi, proti katerim uvajajo carine.

Cohn svari pred dvigom inflacije
Nekdanji Trumpov gospodarski svetovalec Gary Cohn je posvaril, da bo carinska vojna dvignila inflacijo, potrošniška poraba bo manjša, dolg pa višji. "To so zgodovinsko znane sestavine upočasnitve gospodarske rasti," je dejal predhodnik Larrja Kudlowa na položaju predsednika Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše.

Nekdanji Trumpov politični strateg, ki je letel iz Bele hiše zaradi kritičnih izjav o predsedniku in družinskih članih, Steve Bannon, je carine proti Kitajski pohvalil in opozoril, da je bil to osrednji del Trumpovega nacionalističnega sporočila pred volitvami. Bannon razlaga, da bodo carine proti Kitajski vrnile delovna mesta iz Azije v ZDA.

Trump uvedel carine na kitajske izdelke
Trump uvedel carine na kitajske izdelke