Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross (levo) je pozdravil, kot je dejal, prijateljske in iskrene ameriško-kitajske pogovore o zmanjšanju trgovinskih napetosti med državama. Foto: Reuters
Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross (levo) je pozdravil, kot je dejal, prijateljske in iskrene ameriško-kitajske pogovore o zmanjšanju trgovinskih napetosti med državama. Foto: Reuters
ZDA-Kitajska
Ne le Kitajska, tudi ameriški zavezniki bodo prizadeti zaradi ameriške odločitve. Foto: Reuters

Podpredsednik kitajske vlade Liu He se je sešel z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom, pogovori pa so potekali nekaj dni po grožnji Washingtona z uvedbo 25-odstotnih carin za kitajske proizvode v vrednosti 50 milijard dolarjev.

Po srečanju je Peking objavil izjavo, ki ni sporočila ničesar podrobnega o pogovorih in je le omenila namero o izpolnjevanju majskega sporazuma iz Washingtona o povečanju kitajskih nakupov ameriških izdelkov in storitev, glede česar podrobnosti niso dorečene, poroča BBC.

Državna tiskovna agencija Šinhua pa je posvarila pred trgovinsko vojno in sporočila, da bi si morali iti državi nasproti. "Če bodo ZDA uvedle trgovinske sankcije, vključno s carinami, bodo vsi izpogajani gospodarski in trgovinski dosežki nični," je sporočila tiskovna agencija.

ZDA, ki trenutno iz Kitajske uvozijo za štirikrat več kot vanjo izvozijo, si prizadevajo za dodatno odprtje kitajskega trga in zmanjšanje primanjkljaja v blagovni menjavi s Kitajsko za 200 milijard dolarjev letno. Peking v te zahteve, ki jih nekateri ekonomisti označujejo kot nerealne, doslej ni privolil.

Ross pozdravil "prijateljska" srečanja
Medtem je Ross pozdravil, kot je dejal, prijateljske in iskrene ameriško-kitajske pogovore o zmanjšanju trgovinskih napetosti med državama.

Ob začetku srečanja z Liujem je Ross pred novinarji dejal, da mu je bilo "v veliko zadovoljstvo, da je včerajšnji dan preživel z njim, in da so bila dosedanja srečanja prijateljska in iskrena". Dodal je, da so na pogovorih načeli nekaj zelo koristnih tem o "specifičnih izvoznih izdelkih". Liu je pred novinarji kitajski delegaciji zaželel zgolj dobrodošlico.

G7 oster do ZDA
Medtem so članice skupine najbogatejših držav na svetu G7 kritizirale ZDA zaradi novih carin na uvoz jekla in aluminija. Francoski minister za finance Bruno Le Maire je opozoril, da bi se lahko trgovinska vojna začela "v nekaj dneh".

EU in Kanada sta že zagrozila s povračilnimi ukrepi. EU je objavil 10-stranski seznam ameriških izdelkov, ki vključujejo od motorjev Harley Davidson do viskija. Kanada pa namerava z julijem uvesti do 25-odstotne carine na ameriške proizvode v vrednosti 13 milijard dolarjev.

V letu 2017 so EU, Kanada in Mehika v ZDA izvozili za 23 milijard dolarjev jekla in aluminija.