Trump meni, da bi obtožnica proti njemu
Trump meni, da bi obtožnica proti njemu "še bolj uničila" državo. Foto: Reuters

Posebni tožilec Smith je Trumpa junija kazensko ovadil na zveznem sodišču na Floridi, ker je v svojo zasebno rezidenco Mar-a-Lago odnesel in tam skrival več dokumentov iz predsedniškega arhiva. Trump obtožbe zanika, proces naj bi se začel marca prihodnje leto.

V četrtek so obtožnico razširili in ji dodali tri točke na skupno 40 točk. Kaznivih dejanj je poleg Trumpa in njegovega pomočnika Walterja Naute zdaj obtožen še njegov hišnik Carlos De Oliveira, ki mu tožilstvo očita, da je po Trumpovem naročilu uničeval posnetke varnostnih kamer na posestvu Mar-a-Lago.

Trump naj bi tudi razkazoval strogo zaupni vojni načrt

V 60-stranski dopolnilni obtožnici tožilci Trumpa obtožujejo tudi posedovanja strogo zaupnega vojnega načrta, ki ga je več mesecev po koncu svojega predsedovanja delil z ljudmi brez ustreznih varnostnih dovoljenj.

Sorodna novica Kazenska ovadba Trumpa zaradi ravnanja z zaupnimi dokumenti obsega 37 točk

Dokument je glede na trditve obtožnice vseboval možne načrte za napad na "državo A", ki so jo CNN in drugi ameriški mediji identificirali kot Iran.

Trumpa torej čakata dve novi obtožbi zaradi oviranja pravosodja, povezani z domnevnim poskusom izbrisa posnetkov varnostnih kamer, ter dodatna obtožba za kaznivo dejanje po zakonu o vohunjenju, ki izhaja iz domnevnega posedovanja vojnega načrta.

Za vsako od novih obtožb o oviranju pravosodja je zagrožena najvišja kazen 20 let zapora, za obtožbo o namernem zadrževanju skrivnosti nacionalne obrambe pa je zagrožena kazen do 10 let zapora.

Trump je znova zanikal krivdo. "Ponoreli Jack Smith ve, da nimajo ničesar, in išče kakršen koli način, da bi rešil njihov nezakoniti lov na čarovnice," so v pisni izjavi sporočili iz njegove predsedniške kampanje za leto 2024.

Sledi kazenska ovadba zaradi spodnašanja izida volitev?

Posebni tožilec Jack Smith naj bi v četrtek odvetnike nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa obvestil, da bo proti njemu vložena obtožnica zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020.

Trumpova odvetnika sta imela na ameriškem pravosodnem ministrstvu srečanje s tožilci, kar naj bi napovedovalo vložitev obtožnice. Ameriške televizije ob sklicevanju na dobro obveščene vire navajajo, da lahko Trump kmalu pričakuje kazensko ovadbo.

Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social potrdil, da sta imela njegova odvetnika "produktivno srečanje" na ministrstvu za pravosodje. Po njegovih navedbah sta "podrobno razložila, da ni storil nič narobe" in da bo morebitna obtožnica "še bolj uničila državo". Dodal pa je, da ni bilo namiga o morebitni obtožnici in svojim sledilcem sporočil, naj ne nasedajo "lažnim novicam".

Kongresna preiskava izgredov 6. januarja 2021 je razkrila, da naj bi Trump s sodelavci naklepal, da takratni podpredsednik ZDA Mike Pence razveljavi volilne izide po posameznih državah, kongresni republikanci pa bi potem potrdili njegove sezname elektorjev za zmago.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je lani za preiskavo spodnašanja izida predsedniških volitev in napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vlade imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha.

V New Yorku sodni postopki glede primera Stormy Daniels

Trumpa kazensko preganja tudi država New York v povezavi s plačilom za molk o spolnem razmerju pornografski igralki Stormy Daniels, delo pa dokončuje tudi velika porota Georgie v primeru poskusa spreminjanja izida predsedniških volitev 2020 v tej zvezni državi.

77-letni Trump se sicer namerava prihodnje leto znova potegovati za predsedniški položaj, dosedanje ankete pa mu napovedujejo največ podpore med republikanskimi kandidati. Tudi v primeru obsodbe bi Trump še zmeraj lahko zakonito kandidiral za predsednika in kampanjo v teoriji vodil tudi iz zapora, je pred časom poročal Politico.

Obtožnica zoper Trumpa se daljša