Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump. Foto: Reuters

To je že tretja potrjena obtožba zoper 77-letnega Trumpa od marca letos.

Posebni tožilec Jack Smith je v Washingtonu dobil potrditev velike porote. V 45-stranski obtožnici je tožilec opisal široko zaroto za razveljavitev predsedniških volitev leta 2020, ki jih je zaznamoval nasilen napad na poslopje kongresa 6. januarja 2021.

Smith je obtožil nekdanjega predsednika sodelovanja v zaroti za prevaro ZDA, zarote oviranja uradnega postopka, oviranja in poskus oviranja uradnega postopka ter zarote proti pravici volivcev.

"Kmalu po volitvah 3. novembra 2020 je obtoženi začel izvajati svoj kriminalni načrt," je navedeno v obtožnici. V njej tudi piše, da je bil namen zarote razveljaviti zakonite rezultate predsedniških volitev leta 2020 z uporabo zavestno lažnih trditev o volilnih prevarah.

"Napad na naš državni Kapitol 6. januarja 2021 je bil napad brez primere na sedež ameriške demokracije," je poudaril Smith. Ob tem pa je spomnil, da so ta dogodek omogočile in spodbudile laži, ki jih je širil Trump.

Opozoril je še, da preiskava še poteka, kar pomeni, da bi lahko sledilo še več obtožnic. Napovedal je, da si bo prizadeval za hiter sodni proces.

Nekdanjega predsednika na sodišču v Washingtonu pričakujejo v četrtek, vendar je eden od njegovih odvetnikov že omenil možnost, da bi se lahko Trump zaslišanja udeležil virtualno. Trump krivdo sicer zanika, primer pa je označil za "smešnega".

Trump medtem vztraja kot vodilni republikanski kandidat za predsedniško nominacijo leta 2024, iz njegove kampanje pa so novo obtožbo označili za vmešavanje v volitve, pregona Trumpa pa primerjali z nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo "ter drugimi avtoritarnimi, diktatorskimi režimi", poroča BBC. Trump je preiskavo že v preteklosti večkrat napadel kot politični lov na čarovnice, ki ga izvaja pravosodno ministrstvo v administraciji sedanjega demokratskega predsednika Joeja Bidna.

Med sozarotniki naj bi bil tudi Giuliani

Obtožnica sicer omenja še šest sostorilcev, vendar razen glavnega obtoženca Trumpa nobenega poimensko. Revija Rolling Stone, ki se je sklicevala na neimenovane vire blizu Trumpu, je pred objavo obtožnice v torek poročala, da namerava Trump v sodnem procesu zaradi prizadevanj za razveljavitev izida volitev krivdo zvaliti na svoje odvetnike in svetovalce, kot sta Rudy Giuliani in John Eastman.

Revija je po objavi obtožnice poročala, da je med neimenovanimi šestimi sozarotniki Trumpa tudi Giuliani. Ta je nedavno v zasebni tožbi priznal, da je lagal, ko je v Georgii volilne uradnike obtoževal prevar. Analitiki predvidevajo, da bodo Giuliani in drugi pričali proti Trumpu v zameno za nižjo kazen.

Domnevna prizadevanja Trumpa za razveljavitev izida volitev je podrobno dokumentirala že preiskava napada v ameriškem kongresu. V njej so ugotovili, da je Trump naščuval svoje podpornike k napadu, da bi sam ostal na oblasti, potem ko njegov podpredsednik ZDA Mike Pence ni hotel sodelovati v zaroti za razveljavitev izidov volitev po posameznih zveznih državah.

Trump se je zapisal v zgodovino kot edini ameriški predsednik z dvema ustavnima obtožbama in kot edini nekdanji predsednik s kazensko ovadbo oziroma zdaj že s tremi kazenskimi ovadbami. V prejšnjih primerih je ovaden zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti in ponarejanja poslovnih dokumentov z namenom prikrivanja plačila pornografski igralki Stormy Daniels v zameno za njen molk o spolnem razmerju.

Ne glede na vse pa njegova podpora med republikanskimi volivci trenutno ostaja trdna in zanesljivo vodi v anketah med kandidati za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Obtožnica proti Trumpu