Trump kategorično zavrača krivdo. Foto: EPA
Trump kategorično zavrača krivdo. Foto: EPA

Kot so dejali predsednikovi odvetniki, ustavna obtožba ne navaja konkretnega zločina in je "drzen" poskus vmešavanja v letošnje predsedniške volitve, poroča BBC.

Do odziva Trumpovih odvetnikov je prišlo, potem ko so demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa, v soboto vložili 111-stranski dokument, v katerem predstavljajo svoje argumente za odstavitev predsednika.

Po njihovih besedah je Trump prekršil svojo prisego izvrševanja zakonov in izdal zaupanje javnosti. Njegovo obnašanje naj bi bila "najhujša nočna mora" ustanoviteljev ZDA.

Predsednikova odvetniška ekipa pa je na šestih straneh okvirno predstavila obrambo, ki naj bi jo uporabila v sojenju v senatu. V tem imajo večino sicer Trumpovi republikanci, zato naj bi bil že vnaprej znan izid sojenja.

Ekipa, ki jo vodita glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone in Trumpov osebni odvetnik Jay Sekulow, je sporočila, da se bodo proti ustavni obtožbi borili tako na postopkovni kot na ustavni ravni. Po njihovem mnenju ni Trump naredil ničesar narobe in ni bil deležen poštene obravnave.

V svojem odzivu na predstavitev argumentov demokratov so Trumpovi odvetniki zapisali, da so demokratski očitki "nevaren napad na pravico ameriškega ljudstva, da svobodno izbere svojega predsednika".

Dodali so, da gre za "drzen in nezakonit poskus preklicati izid volitev leta 2016 in se vmešati v volitve v letu 2020". Trump po njihovih besedah "kategorično in nedvoumno" zavrača vse obtožbe zoper njega.

Demokrati: Dejstva so nesporna

Na drugi strani demokrati trdijo, da mora biti predsednik odstavljen s položaja, "da bi se izognili resni in dolgoročni škodi našim demokratičnim vrednotam in varnosti države". "Dejstva", ki so jih predstavili, so "nesporna", so zapisali.

Sojenje Trumpu v senatu se bo začelo naslednji teden. Trump je sicer tretji predsednik v ameriški zgodovini, ki se mu bo sodilo v senatu. Obtožen je zlorabe moči in oviranja dela kongresa.

Trumpu se očita pritiskanje na Ukrajino, naj sproži preiskavo zoper enega njegovih glavnih političnih nasprotnikov Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja zaradi domnevne korupcije. Hunter Biden je bil zaposlen v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma, ko je bil njegov oče ameriški podpredsednik.

Demokrati Trumpa obtožujejo, da je na Ukrajino pritiskal z grožnjo zadržanja 400 milijonov dolarjev vredne pomoči in da je pogojeval srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Beli hiši. Kot pravijo demokrati, gre za zlorabo predsedniških pooblastil. Delo kongresa pa je po mnenju demokratov oviral z zavračanjem sodelovanja v kongresni preiskavi.

Da bi bil predsednik obsojen in odstavljen s položaja, je potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, ker pa je demokratov le 47, bo Trump po pričakovanjih oproščen.

V hipotetičnem primeru, da bi bil Trump obsojen, bi bil odstavljen s položaja, predsednik pa bi postal zdajšnji podpredsednik Mike Pence.

Navadna večina senatorjev (51) bi lahko glasovala tudi za konec sojenja.