Foto: Reuters
Foto: Reuters

Drama se je začela v soboto v sinagogi v kraju Colleyville, ko je neznanec za talce vzel štiri ljudi, tudi rabina, ki je deloval v sinagogi. Ker so obred v živo prenašali po družbenih omrežjih, je bilo slišati njegove besede: "Pokličite mojo sestro" in "Umrl bom".

Zahteval je tudi izpustitev pakistanske nevroznanstvenice Afije Sidikvi, ki v ZDA prestaja 86-letno zaporno kazen. Obsojena je bila za poskus uboja ameriškega vojaka v Afganistanu.

Prvega talca so rešili po šestih urah, preostale tri še nekaj ur pozneje.

Pozneje so ameriške oblasti razkrile identiteto napadalca. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je danes sporočil, da je bil ugrabitelj 44-letni britanski državljan Malik Faisal Akram.

"Na tej stopnji nimamo nikakršnih indicev o morebitni vpletenosti drugih oseb," so še zapisali v sporočilu za javnost FBI. Preiskavo nadaljujejo.

Ameriški predsednik Joe Biden je prav tako danes dejal, da je šlo za teroristično dejanje, da pa še nima vseh podatkov o dogodku.

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je medtem potrdil, da so "seznanjeni s smrtjo Britanca v Teksasu in v stiku s tamkajšnjimi oblastmi", dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

V sinagogi neznanec zajel štiri talce