Ustanovitelja FTX-a so na sodišče pripeljali v zaporniških oblačilih. Foto: Reuters
Ustanovitelja FTX-a so na sodišče pripeljali v zaporniških oblačilih. Foto: Reuters

Bankman-Fried je glede na zadnjo dopolnjeno obtožnico obtožen sedmih kaznivih dejanj, med drugim zarote, pranja denarja in goljufije. 31-letnik se je v torek na sodišču izrekel za nedolžnega.

Bankman-Fried je zadnja dva tedna vnovič v priporu, potem ko je bil lani po aretaciji proti plačilu 250 milijonov dolarjev varščine izpuščen v hišni pripor. Ameriški zvezni sodnik v New Yorku Lewis Kaplan se je za tak ukrep odločil zaradi novega poskusa vplivanja na priče.

Tožilstvo je v zahtevi za preklic varščine Bankmanu-Friedu med drugim navedlo, da je medijem posredoval informacije iz zasebnega dnevnika svoje nekdanje zaročenke Caroline Ellison. Ta je decembra lani kot soobtoženka priznala krivdo in se dogovorila s tožilstvom za sodelovanje v zameno za nižjo kazen. Tožilstvo je ocenilo, da gre za poskus ustrahovanja priče, sodnik pa se je s tem strinjal.

Odvetniki pravijo, da ima Bankman-Fried v priporu težave s pridobivanjem predpisanih zdravil, prav tako mu niso zagotovili veganske prehrane.

Bankmana-Frieda so lani aretirali na Bahamih na podlagi ameriške tiralice, in sicer po obtožnici, da je prevaral vlagatelje in si prilastil pologe strank na FTX-u.

Leta 2019 ustanovljeni FTX je hitro postal ena največjih svetovnih borz za digitalne valute, na začetku novembra pa je nenadoma propadel. Stranke so namreč zaradi poročil o vprašljivosti finančnih potez množično umaknile vloge.