'Stran od moje maternice.' Nasprotniki zakona so se zbrali pred mestno hišo v Montgomeryju. Foto: Reuters
'Stran od moje maternice.' Nasprotniki zakona so se zbrali pred mestno hišo v Montgomeryju. Foto: Reuters

Senat je predlog z veliko večino potrdil in je tako sledil predstavniškemu domu. Nihče ne dvomi tudi o podpisu republikanske guvernerke Kay Ivey, s katerim bo zakon začel veljati.

Zakonodajalci so prepovedali splav ne glede na starost zarodka, razen v posebnih primerih, ko bo ogroženo življenje nosečnice. Zdravnikom, ki bodo prekinitev nosečnosti skušali opravili, grozi deset let zaporne kazni, tistim, ki bodo postopek dejansko opravili, pa 99 let.

Celotna država Alabama ima sicer le tri klinike, kjer lahko ženske opravijo splav, tudi zdravnikov ali zdravnic, ki bi tvegali 99 let kazni, je le peščica.

V Alabami splav prepovedan

Šest držav sprejelo zakon o "bitju srca"

Ukrep Alabame prihaja, potem ko je Georgia pretekli teden postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o "bitju srca", ki prepoveduje splav v trenutku, ko se pri zarodku zazna srčni utrip, kar je običajno nekje pri šestih tednih nosečnosti. Noben zakon sicer ni v veljavi, ker so obtičali na sodiščih.

Zakon Alabame, ki bo skupaj s podobnimi, ki jih v zadnjem času sprejemajo ameriške zvezne države z republikansko večino, verjetno padel na sodiščih nižjih stopenj, je del kampanje nasprotnikov splava v ZDA. Upajo, da jim bo uspelo spremeniti odločitev vrhovnega sodišča iz leta 1973 v primeru Roe proti Wade, s katero so Američanke leta 1973 dobile pravico do splava.

Nacionalna organizacija za ženske je prepoved splava označila za neustavno in dejala, da gre za "jasne namene zbiranja politične podpore za predsedniške kandidate, ki nasprotujejo splavu".