Foto: Reuters
Foto: Reuters

To pomeni, da so se cene številnih potrošniških dobrin več kot podvojile od leta 2022.

Vlada je skušala omejevati rast cen hrane in drugih proizvodov, a v zadnjem času so cene hrane in pijače močno narasle. Februarja so bile 9,8 odstotka višje kot januarja, poroča BBC.

Argentinski mediji poročajo, da bi bila lahko delni razlog za ta dvig cen podražitev mesa, ki se je v enem mesecu podražilo za skoraj 20 odstotkov. Slabe vremenske razmere, daljši vročinski val in suša, so vplivale na živinorejo in pridelke, poroča lokalni medij Ambito.

Argentina se že dolgo spopada z visoko inflacijo. Lani septembra so protestniki na ulicah zahtevali ukrepe proti vse višjim življenjskim stroškom, februarja pa je argentinska centralna banka sporočila, da bo izdala nov bankovec za 2000 pesov (9,2 evra) kot odgovor na rast cen.

Lani poleti so se v štirih tednih zamenjali trije ministri za gospodarstvo, obstajala naj bi nestrinjanja med predsednikom Albertom Fernándezom in podpredsednico Cristino Fernández de Kirchner glede reševanja gospodarskih težav.

Decembra je Mednarodni denarni sklad odobril Argentini novo posojilo, tj. šest milijard dolarjev. Gre za enega od izplačil v okviru 30-mesečnega programa, ki naj bi skupaj znašal 44 milijard dolarjev.